torsdag 20. september 2001

Forfriskende brygg


I Norge var det i eldre tid vanlig ved enhver gård å brygge øl til de ulike årstider. Den første mosten som ble øst ut av gjæringskaret ble kalt uppskoka (det som er ristet eller skaket opp). Uppskoka er den råe, ferske og ennå ikke fullmodne satsen. Det er tonebrygg av dette slag familien Habbestad presenterer på en befriende og lekfull plate, med en god blanding av unge og mer erfarne musikere.


Ida spiller fløyte, Ingvild fiolin og hardingfele, mens Erlend trakterer celloen. Barnas mor Inger Elisabeth og far Kjell Habbestad bidrar med henholdsvis sang og piano.
Musikken er opprinnelig av det primitivt slaget, tatt rett ut fra fjellheimen og fremført på en spontan, direkte og upolert måte. Det er ingen overdrivelse å si at dette ensemblet beriker vår musikalske flora.
Musikken er skrevet av Messiaen, Grieg, Sommerfeldt, Sæverud, Habbestad, Nyhus, Sparre Olsen og Geirr Tveitt.
Det er mye kjent musikk som fremføres på «Uppskoka». Og det er ikke alltid at bearbeidelser av gammelt materiale faller heldig ut. Men komponist Kjell Habbestad har hatt en særdeles god hånd med sine arrangementer på innspillingen. Ensemblets tre yngste utøvere, (Ida 21 år, Ingvild og Erlend 18 år), bekrefter at nivået på dagens talenter er gledelig høyt.

THE HABBESTAD ENSEMBLE: «Uppskoka»
IDACD 2 (2001)
Spilletid: 63.00
Distribusjon: Musikkoperatørene

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar