onsdag 3. mars 2010

En elektronisk ballade


Kåre Kolberg (f.1936) er en av landets fremste samtidskomponister og en av pionerene innenfor norsk elektronisk musikk og multi-mediakunst. Han har skrevet musikk for alt fra TV, teater og kammerorkester til pop og jazzgrupper som Svein Finnerud Trio og Jan Garbarek.


«Nova« var lydsporet til multi-media verket «NOVA» som Kolberg skapte sammen med billedkunstneren Anders Kjær som ble vist ved kunstsenteret fra 2- 22. august 1972.
Verket er forholdsvis kort, men blir på den måten en intens opplevelse, som viser hvilke kvaliteter Kolberg har innen dette området. Ingen ting virker tilfeldig og lydkunsten har egentlig en klar tradisjonell innfallsvinkel. Derfor er et gjenkjennende moment til stede for lytteren.
Ved første gang gjennomlytting er det ikke fritt for at man savner det visuelle i dette multimediaverket, men likevel står musikken godt på egne ben.
Dette er elektronisk musikk fra 70-tallet - på den tiden sett på som en vederstyggelighet av mange. Men «Nova» er faktisk et meget behagelig bekjentskap.
---
NOVA var en av Norges første lydinstallasjoner og bestod av et lys-show, elektronisk musikk mikset sammen i en stor 13 x 19 meter installasjon bestående av glass, papir og gummidekk som publikum kunne bevege seg rundt i. Et kvart-toms bånd med NOVA ble funnet i senterets arkiv.

Kåre Kolberg

  • Født 24. april 1936 i Birkenes
  • Norsk komponist, organist, dirigent og musikkforsker
  • Mest betydningsfulle verk:
    Plym-Plym (blandet kor, solistkvartett og speaker, 1966), Tivoli (fjernsynsopera, 1974), En blåsekvintett (1976), For the Time Being (for kor, 1984), Keiserens nye slips og to strykekvartetter. 
KÅRE KOLBERG: «Nova»
Prisma Records 2009
Genre: Kunstmusikk
spilletid: 25:26

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar