mandag 30. april 2007

Griegs ufullendte

Edvard Grieg begynte å skrive musikk til en opera, men det ble kun med fragmenter. Likevel aner vi storhet i musikken - og i framførelsen.

Igjen får vi en kvalitetsinnspilling med Griegs musikk fra Bergen filharmoniske orkester og Ole Kristian Ruud. Musikken er både interessant og viktig - og gir et godt bilde av den potensielle operakomponisten Edvard Grieg.
På denne platen er det operafragmentene til «Olav Trygvasson» som kan sies å være hovedverket. Etter gjennomlytting så sitter en igjen med følelsen av at norsk musikkliv gikk glipp av noe med uenigheten mellom Grieg og Bjørnstjerne Bjørnson.
Men når det er sagt så er det en meget fin plate som Bergen-filharmonien har gitt ut sammen med Bergen filharmoniske kor, Kor Vest, Voci Nobili, samt solistene Solveig Kringlebotn, Ingebjørg Kosmo, Trond Halstein Moe og Marita Solberg.
Det er Marita Sølbergs fine sopran som kler musikken i «Seks orkestersanger» - sanger som passer hennes stemme perfekt. Det er god sunget, med en herlig klar diksjon.
Et annet godt vokalverk finner vi også på platen. «Foran sydens kloster» op.20 presenteres med stor innlevelse og musikalitet - og bekrefter hvor godt solister, korene og orkesteret musiserer på denne platen.
Som ekstranummer på platen finner vi Johan Halvorsens arrangement av «Ved Rondane»

EDVARD GRIEG: «Olav Trygvasson» op.50 og «Seks orkestersanger»
Bergen filharmoniske kor og orkester - Ole Kristian Ruud
Kor Vest, Voci Nobili
BIS SACD-1531 (2006)
Spilletid: 77.19

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar