onsdag 7. november 2007

Et lite portrett av en finsk komponist

Uljas Pulkkis (f. 1975) er en av Finlands dyktige komponister. Vi kan trygt si at han slo internasjonalt igjennom under Rostrum 2001 med det verket som åpner denne plata; «Enchanted Garden» (2000) som er en spennende fiolinkonsert.

Det er Stavanger Symfoniorkester som er valgt ut som orkester på denne platen, der solistene er velkjente Sharon Bezaly (fløyte) og Jaakko Kuusisto (fiolin). Og vi får her oppleve et samspill som er godt. Musikken syes godt sammen av symfoniorkesterets tidligere sjefdirigent Susanna Mälkki og det er imponerende at denne unge finske komponisten får så flott respons fra musikerne i orkesteret.
Spesielt i fiolinkonserten opplever vi samklangen mellom solist og orkester. Her er det nesten så solistens stemme leder orkesterets klanglige utfoldelse. For her er det snakk om klang - mye klang!
Helt i den andre enden av en solistisk framførelse ligger fløytekonserten fra 2001. Her er det den israelskfødte Sharon Bezalo som er solist. Bezaly er i dag hjemmehørende i Sverige og har urframført en rekke fløytekonserter av svenske komponister. Klangen i instrumentet hennes er vakker og kler Pulkkis musikk godt. Solistens rolle i denne konserten er enkelt fortalt solistisk og hennes spill lyser i samspillet med Stavanger symfoniorkester.
Avslutningsvis får vi orkesterverket «Symphonic Dali» fra 2002. Og her sparer ikke Pulkkis på noe. I de tre satsene - inspirert av Salvatore Dalis malerier, bruker Pulkkis den riktig så brede pensel. Tidvis oppleves musikken nesten som om den strømmer ut fra et filmlerret («The Colossus of Rhodes») - den billedskjønne «Shades of Night descending» - og de lett surrealistske klanger i den avsluttende satsen «Dawn» som åpner seg til å favne den musikalske soloppgangen.
Musikken til Uljas Pulkkis er effektiv - og spennende - framført av en rekke meget dyktige musikere.

ULJAS PULKKIS: «Enchanted Garden»
Solister: Sharon Bezaly (fløyte) og Jaakko Kuusisto (fiolin)
Stavanger Symfoniorkester - Susanna Mälkki (dirigent)
BIS CD 1339 (2007)
Spilletid: 77:49

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar