tirsdag 7. september 2010

Dramatisk og flott spilleri

Trondheim Symfoniorkester har her foreviget to sentrale verk av Gerhard Schjelderup - det storslagne symfoniske diktet «Brand», samt hans andre symfoni.

Og det er det dramatiske tonediktet som innleder på denne innspillingen. Komponisten har hentet inspirasjon til det drøyt tredve minutter lange verket fra Henrik Ibsens teaterstykke med samme navn.
Trondheim-symfonikerne under ledelse av Eivind Aadland skaper liv i de bredt anlagte musikkflatene i et stykke musikk som var en stor suksess ved urframføringen i 1914.
Hans «Symfoni nr.2 - Til Norge» har selvsagt elementer fra de norske folketoner - uten at det blir en senromantisk kopi av Grieg.
Trondheim Symfoniorkester viser seg fra en meget god side i disse to verkene, og vi må bare rette en stor takk til det tyske plateselskapet CPO, som har gitt ut denne innspillingen.
Dette er musikk som så absolutt kan treffe norske konsertsaler langt oftere enn det gjør i dag.

Gerhard Schjelderup (1859-1933) kan på mange måter betegnes som en norsk wagnerianer. I 1889 overvar han Richard Wagners «Nibelungenringen», og han har siden hentet mye av sin musikalske inspirasjon blant de store romantiske komponistene som Wagner og Bruckner.
Schjelderup var en stor romantiker og han skrev en rekke operaer i sin karriere. Likevel har kun fire operaer blitt oppført i Norge, den siste i 1927, mens de fleste av hans sceniske verk fikk sin dåp i Tyskland.

GERHARD SCHJELDRUP: «Brand» og «Symfoni nr.2»
Trondheim Symfoniorkester - Eivind Aadland (dirigent)
CPO B002X669I6 (2010)
Spilletid: 73:03

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar