tirsdag 19. desember 2000

Kammermusisering av ypperste merke

Øystein Birkeland og Håvard Gimse tar denne gange for seg musikken for cello og piano av Dimitri Kabalevsky (1904-1987) og Bohuslav Martinu (1890-1959).
På plata presenteres musikk med store variasjoner i seg. Særpreget for både Kabalevskys og Martinus musikk er tilstedeværelsen av både den fullkomne lykke og den dypeste tragedie, som i 1. sats av Kabalevskys cellosonate. En sats der cellist og pianist, i perfekt samspill fargelegger komponistens musikalske intensjoner på aldeles fremragende måte. I Martinus lekne Rossini-variasjoner får utøverne frem både den tekniske og musikalske briljansen i verket. Og selv om jeg kunne ønske meg en enda roligere 2. sats i Martinus cellosonate er totalinntrykket sterkt.
Øystein Birkeland (f. 1962) har bygget seg en karriere som solist og kammermusiker med sin cello. Både nasjonalt og internasjonalt er han en anerkjent musiker med stor integritet og evner som setter ham i stand til å gi tilhøreren en helt særpreget vakker musikkopplevelse.
Kikk spesielt på cd-boka. Fotograf Tom Sandberg fant denne musikken så interessant at han ville lage en egen fotoserie for utgivelsen, noe som designeren Camilla Ekblad Dedekam har kunnet benytte som grunnlag i en flott utformingen av coveret.
Martinu: Rossini-variasjoner, Cellosonate nr.1, Variasjoner over et slovakisk tema.
Kabalevsky: Cellosonate op.71


ØYSTEIN BIRKELAND/HÅVARD GIMSE:
Musikk av Martinu og Kabalevsky, Simax Classics PSC 1146 (2000).
Spilletid: 59.43

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar