torsdag 2. januar 2003

Forrykende samspill

Høytalerne får virkelig kjørt seg under gjennomlytting av Stavanger Symfoniorkesters nye Geirr Tveitt-cd. Dirigent Ole Kristian Ruud og solist Arve Moen Bergset boltrer seg i materialet som er noe av det beste Tveitt har skrevet.

I Hardingfelekonsertene fra 1956 og 1965, er det Tveitts personlige stil og fine orkesterbehandling som står i sentrum, sammen med en særs oppegående solo-stemme. Det er så man hører den voldsomme og vakre vestlands-naturen rive i øregangene!
Hardanger er svært rikt på folkemusikk og området er berømt for sin hardangerfele. Den har to sett med strenger og understrengene spilles ikke på med buen. Derimot stemmes strengene slik at de klinger med når instrumentet spilles på, noe som gir hardingfela en helt egenartet og særpreget klang. Og det er en åpenbaring å høre Arve Moen Bergset traktere instrumentet i de to konsertene Tveitt skrev.
Som bonus får vi servert «Nykken», et symfonisk maleri skrevet i 1956 - vilt og vakkert fremført av et orkester som stadig vokser i kvalitet.

STAVANGER SYMFONIORKESTER/ BERGSET/ RUUD:
Geirr Tveitt: «Hardingfelekonserter/Nykken», Naxos/BIS-CD-1207 (2002)
Spilletid: 65:18

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar