mandag 10. januar 2000

Norsk senromantikk

Harald Lie (1902-1942) fikk ikke et langt kunstnerisk liv. Hans produksjon er naturlig nok begrenset, men likevel så finnes noe av hans musikk innspilt. På denne platen er hans viktigste verk samlet.



Harald Lies virkelige innfallsport til komponistlivet var da han reiste til Leipzig for å studere pianofabrikasjon. Året etter hjemkomsten - i 1929 - startet han som elev av Fartein Valen. Men hans musikk er forholdsvis langt unna Valens gryende modernisme.
Lie er tydelig inspirert av mellomeuropeisk romantikk, og tidvis også norsk folkemusikk.
På denne platen er Kringkastingsorkesteret under ledelse av Ari Rasilainen som spiller, med sopranen Anne-Lise Berntsen i «Skinnvengarbrev» op.6 og barytonen Håkan Hagegård i «Elegi» op.3.
Fine solistiske innslag er med på å heve innspillingen.
Men det er «Symfoni nr.2» op.5 som favner den aller største interessen på platen. På mange måter var det dette verket som ble Lies gjennombrudd.
Platas siste verk «Symfonisk dans» op.12 er visst nok en del av den tredje symfonien til Harald Lie, men ble altså aldri fullført.
Kringkastingsorkesteret gjør en god musikalsk figur på denne platen, der det nok er soloverkene som tross alt formidles på best vis.

HARALD LIE: Symfoni nr.2
Anne-Lise Berntsen, sopran - Håkan Hagegård, baryton
Kringkastingsorkesteret - dirigent; Ari Rasilainen
Simax Classics PSC 3114 (1998)
Spilletid: 63.47

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar