onsdag 14. mars 2001

En samtidens fiolinmester

To av Norges viktigste komponister - her representert med hvert sitt verk som står sterkt i norsk musikkhistorie. Og i midten står fiolinisten Arve Tellefsen og viser at han er en fremragende tolker av fiolinkonsertene som er signert Arne Nordheim (1931) og Fartein Valen (1887-1952).



Arne Nordheims fiolinkonsert fra 1997 er spesiell. Den sammenfatter på mange måter Nordheims musikalske bredde. Den er usedvanlig godt skrevet - og har absolutt ingen dødpunkter. Det nær 29 minutter lange verket gir utfordringer til musikere - som dirigent - og til publikum.
Musikken er spekket med klangfarger og plasserer solisten midt i orkesteret - klanglig sett. Det føles naturlig - og når man så får en så dyktig utøver som Arve Tellefsen som formidler, blir konserten en liten åpenbaring. Musikken kontrasterer mellom orkester og solist - og den musikalske gaven som Nordheim og Tellefsen gir lytteren er noe av det fineste innen norsk samtidsmusikk av i dag.
Fartein Valens fiolinkonsert - med opusnummer 37 er skrevet i 1940, og jeg vil uten å nøle betegne dette verket som ett av de mest sentrale komposisjoner for fiolin og orkester som er skrevet i Norge.
Valens musikk var lenge betegnet som vanskelig og lite tilgjengelig, men når man lytter til samspillet i denne konserten, så kan ord som skjønnhet, lengsel, håp og tragedie være betegnende for en konsert som bare er 14 minutter lang. Men her ligger også det geniale i Valens musikk. Han får sagt så utrolig mye i løpet av kort tid.
Arve Tellefsen og hans fiolin er med på å underbygge den lengtende klangen i denne konserten. Det er vart - det er sårt og det er vakkert spilt.
Oslo filharmoniske orkester er meget veispillende medmusikere - med Christian Eggen på dirigentpodiet.
Kjell Skyllstads skriverier i cd-heftet er også med på å gjøre opplevelsen!
Denne innspillingen er viktig - og den er utrolig god!

ARVE TELLEFSEN: Fiolinkonserter av Fartein Valen og Arne Nordheim
Arve Tellefsen, fiolin - Oslo Filharmoniske orkester - Christian Eggen
SONY Classical 501394 2 (2000)
Spilletid: 42.04

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar