fredag 12. januar 2024

Den mektige klangen


 Kåre Nordstoga er ute med et nytt fantastisk fint album, der han på et herlig vis formidler musikk av Carl Nielsen (1865-1931), Olivier Messiaen (1908-1992) og Jehan Alain (1911-1940). 


For å begynne med det siste verket først. Jeg blir alltid overrasket når jeg hører «Commotio» op.58. Et aldeles glitrende orgelverk av danske Carl Nielsen. Et verk han gjorde ferdig samme året som han døde. Nielsens komposisjon fascinerer med sine melodiske linjer, sine fuger (to stykker faktisk), og ikke minst den fantastiske innsikten som Nielsen må ha hatt i det å skrive for dette kirkens orkester.

Olivier Messiaen er en av mine absolutte komponist-favoritter om man kan si det. Han sto for noe helt nytt, med klanger og ideer som ingen tidligere hadde kommet på. Hans «L'Ascension» som han skrev i perioden 1932-1934 er opprinnelig skrevet for orkester. Men igjen så overbeviser altså orgelet (kirkens orkester). Sats en, to og fire er så nært som mulig transkripsjoner av orkestersuiten som Messiaen gjorde, mens den tredje orkestersatsen ble byttet ut med en helt ny sats.

Plata innledes med «Trios Dances» av Jehan Alain, skrevet tett opptil utbruddet av den andre verdenskrigen. Alain ble bare 29 år og døde under krigshandlinger i Frankrike i juni 1940.

Så var det Kåre Nordstoga - en av landets beste organister. Jeg vil påstå en av de beste på vårt kontinent. Han gir en rekke kritikerroste konserter og han dykker ned i både kjent og ukjent orgelmateriale til både konserter og plateinnspillinger. (Lytt gjerne på hans utrolige innspillinger av Johann Sebastian Bachs orgelmusikk). Og det hele er jo strålende framført. Han klarer å bringe liv i et orgel helt inn i stua hos lytteren. At han også er god til å sette sammen et tiltalende og spennendende program, slik han har gjort på denne innspillingen, er egentlig bare slik denne musikeren er. Usedvanlig dyktig på alle felt med andre ord!

KÅRE NORDSTOGA: Masterworks from the 1930s
Kåre Nordstoga, orgel
AFONTIBUS ATB CD-16 (2023)
Spilletid: 69'53

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar