onsdag 9. mai 2001

Fint kapittel i Sæveruds historie

Det er to viktige verk plateselskapet Aurora har samlet på denne cd-platen. Teatermusikken til Peer Gynt og Klaverkonserter er to sentrale verk i Harald Sæveruds (1897-1992) musikalske verden.



Sæveruds Peer Gynt-musikk ble brukt under Det Norske Teaterets oppsetning fra 1948 - og den gikk ikke upåaktet hen. (oppdatert 2006).

Musikken er langt fra det romantiske vi er vant med fra Edvard Griegs hånd - og de to suitene som Sæverud satte sammen er forfriskende musikk. Men selvsagt skinner folkloristiske bilder gjennom i Sæveruds skriverier.
Det er Oslo filharmoniske orkester som spiller under ledelse av Miltiades Caridis fra 1988 - og det kan selvsagt høres. Det har jo skjedd en liten revolusjon på 12 år når det gjelder teknisk opptaksutstyr. Men formen som Caridis gir musikk er god - og orkesteret formidler musikken på en veldig fin måte.
Sopranen Anne Nyborg er solist i «Solveig synger».

Platas beste del er innspillingen av Klaverkonserten med Jan Henrik Kayser som solist. Her er det Bergen filharmoniske orkester som spiller, med dirigenten Karsten Andersen på podiet - en dirigent som har sørget for at mye norsk musikk er spilt inn.
Musikken får en god tolkning av Kayser - og dirigent og orkester er særdeles gode akkompagnatører - der Andersen henter frem orkesterkoloritten og setter den nydelig opp mot klaverets klang.

God plate - som er vel verd å ha i samlingen.

HARALD SÆVERUD: «Klaverkonsert» og «Peer Gynt-suite 1 & 2»
Jan Henrik Kayser, Bergen Filharmoniske orkester, Karsten Andersen
Oslo Filharmoniske orkester, Miltiades Caridis
Aurora NCD 8 4954 (1988/2000)
Spilletid: 64.47

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar