torsdag 7. juli 2016

Et godt portrett

Trond H. F. Kverno (f. 1945) er en særdeles sentral komponist og dirigent i kirkens musikalske sfære. Derfor er det både spennende og interessant å lytte til en plate med hans orgel- og kormusikk, presentert på en meget fin måte.Kverno har vært en som har vært med å forme utvikling innen norsk kirkemusikk, og er på mange måter like sentral som Egil Hovland, Kjell Mørk Karlsen og Knut Nystedt.
På «Credo» finner vi flere av hans betydningsfulle verk. Musikken er skrevet i perioden 1970 til 2004.
Det er Bergen Domkor under ledelse av Kjetil Almenning og organisten Arnfinn Tobiassen som er platas utøvende krefter, og de valgte selv å sette sammen en plate som kunne presentere denne spennende kirkemusikkomponistens verk i forbindelse med hans 70-års dag.
Kvernos musikk er på ingen måter radikal og sprenger ingen grenser, men han benytter sine store kompositoriske kunnskaper godt, og det klingende resultat er absolutt interessant lytting.
Spesielt vil jeg på denne platen trekke frem hans «Tryptichon II», samt de tre folketonefantasiene. Her møter vi en komponist som kan sitt håndverk.
Utøverne innfrir også. Koret er så absolutt vant med Kvernos musikk i det daglige, og det er er fornøyelse å høre Tobiassen på orgelet i Bergen Domkirke. Det blir mye storslagent av slik musisering.
«Credo» er et verdifullt dokument og kan absolutt anbefales!

På platen:
«Intrada over en norsk langeleiklåt»
«Canticum Zachariae»
«Toccata over Herre Gud, ditt dyre navn og ære»
«Stabat Mater Dolorosa»
«Agnus Dei»
«Salve Regina»
«Triptychon II»
«Ave Maria»
«Intrada over hymnen Rex Olavus»
«Tre folketonefantasier»
«Symbolum Nicaenum»

CREDO: Kirkemusikk av Trond Hans Farner Kverno
Bergen Domkor - Kjetil Almenning, dirigent
Arnfinn Tobiassen, orgel
LAWO Classics LWC1091 (2015)
Format: SACD Surround 5.0
Spilletid: 65.03

2 kommentarer: