mandag 3. oktober 2005

Pianistisk i massevis

Boris Berezovsky er en pianist som kan sin Beethoven. Igjen er samspillet mellom  ham og det Svenske kammerorkesteret i Örebro av det særdeles fine salget.



Berezovsky og kammerorkesteret - under ledelse av Thomas Dausgaard spiller inn samtlige klaverkonserter av Beethoven på det norske plateselskapet Simax - og denne gangen er turen kommet til den fjerde klaverkonserten - pluss en sjeldent spilt utgave av Beethoven fiolinkonsert.
Og det er en fryd å høre den russiske pianisten briljere i Ludvig van Beethovens (1770-1827) «Klaverkonsert nr.4 i G-dur» op.58. Spillet er lekende lett og det Svenske kammerorkesteret ledsager solisten på en nydelig måte. Det er sjeldent delikat spill - og fremførelsen er noe av det fineste jeg hørt til dags dato.
Fiolinkonserten er verdensberømt - men det er ikke ofte at klaverversjonen blir framført. Synd egentlig - for denne versjonen tåler så absolutt dagens lys - og det er mesteren selv som har skrevet den om etter forespørsel fra Muzio Clementi. Og pianoversjonen  så dagens lys i 1808.
Her har Beethoven beholdt orkestreringen, med unntak av tutti fiolin, og jeg må bare registrere at denne konserten ikke står noe tilbake for versjonen med fiolin.
Dette er en spesiell plate - og meget god!

LUDVIG VAN BEETHOVEN: «Klaverkonserter» vol. 7
Boris Berezovsky (piano), Svensk kammerorkester, Thomas Dausgaard (dirigent)
Simax Classics PSC 1280 (2005)
Spilletid: 72.10

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar