fredag 14. oktober 2005

En ukjent skatt

Her får vi lytte til to klaverkonsert skrevet i tidsrommet 1847-1853 av den "ukjente" norske komponisten Thomas D. A. Tellefsen. Vel, ukjent er kanskje ikke det helt riktige ordet. Det er den siste tiden spilt inn en god del musikk av denne komponisten på CD, men fra konsertsalen klinger Tellefsens toner sjeldent ut over publikum.

Merkelig egentlig, for hans to klaverkonsert som Einar Steen-Nøkleberg og Trondheim-symfonikerne her presenterer, er av de riktig så fine romantiske slaget. Musikken er orientert mot de europeiske strømninger fra den tiden, men likevel har konsertene et umiskjennelig norsk preg over seg.
Noe ufortjent har disse konsertene ligget i dvale i lange perioder, derfor er det mer enn riktig at Steen-Nøkleberg og dirigent Terje Mikkelsen nå har foreviget musikken.
Og man blir imponert. Det musikalske materialet er godt - likedan framførelsen fra dyktige musikere i Trondheim Symfoniorkester og ikke minst pianosolist.
Trønderen Tellefsen var en av datidens store klaver-virtuoser i europeisk sammenheng. Og det har vært spennende å lytte til hans kammermusikk som nylig ble utgitt - og nå altså duggferske innspillinger av hans " Klaverkonsert nr.1 i g-moll" op 8 (1847-48), og "Klaverkonsert nr.2 i f-moll" op.15 (1853). Musikk som altså er skrevet hele 20 år før Grieg kom med sin store a-moll-konsert.
Lenker til sider om Thomas Tellefsen:
THOMAS D. A. TELLEFSEN: "Klaverkonserter"
Simax Classics PSC 1232 (2005) 
Spilletid: 53:30

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar