torsdag 24. august 2006

Ekstraordinær orgel-cd

Og så kom den da - en plate - der man etter diverse gjennomlyttinger lurer på hvorfor i alle verden denne innspillingen ikke ligger blant hitlistene over plater som er helt spesielle. For dette er musikalsk fascinasjon!

Organisten Halgeir Schiager er ute med sin femte plate med musikk av den spennende tsjekkiske komponisten Petr Eben (f. 1929).
De foregående platene har vært et meget godt bekjentskap - men denne platen topper alle de fire foregående - både i innhold og i framførelse.
En av grunnene er at her gir slagverkeren Eirik Raude og trompeter Jan Fredrik Christiansen denne platen en helt spesiell dimensjon. Klanglig er dette både spesielt og vakkert - og Schiagers to gjester er med på å legge en musikalsk atmosfære over innspillingen som gjør den uimotståelig.

Halgeir Schiager er en fantastisk musiker, som har gjort disse innspillingene med musikk av Petr Eben til en opplevelse. At han velger musikk som har en slik god kvalitet, og som ikke er mest spilt her hjemme, gjør denne organisten litt unik - så det er bare å takke og bukke for en musikalsk opplevelse som er vel verd flere runder i cd-spilleren.

Innspillinger er gjort på det store orgelet i Hedvig Eleonora Kyrkan, og plateselskapets teknikere har gjort en formidabel jobb med å videreformidle de spektakulære klanger til oss i sofaen.

På platen: 
«Landscapes of Patmos» for orgel og slagverk (1983)
«Prelude I» (2000)
«Gloria» (2000)
«Triptychon» (2000)
«Campanae gloriosae» (1999)
«Okna» (1976) for trompet og orgel

HALGEIR SCHIAGER: Orgelmusikk av Petr Eben vol. 5
Halgeir Schiager, orgel - Jan Fredrik Christiansen, trompet - Eirik Raude, slagverk
Hyperion CDA67198 (2005)
Spilletid: 71.49

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar