torsdag 19. oktober 2006

Blomster og musikk - og tilfeldigheten

57 miniatyrer serverer Magne Hegdal (f. 1944) med Herbarium II. 57 små stykker for klaver der ingen av satsene er lengre enn 1 minutt og 45 sekunder. Og selv om dette er smått, er det et voksent øre som skal til for denne innspillingen.

Dette er på mange måter et nytt verk. «Herbarium» ble skrevet i 1974, men komponisten selv ønsker ikke at dette verket skal spilles. Derfor «Herbarium II».
Stykkene har Hegdal skapt som tilfeldighetsmusikk. Han har satt opp en tilfeldighetsberegning - der garantier for en viss variasjon er lagt inn. Og så lar man det stå til. Om resultatet i et stykke er dårlig - så er det det. Hegdal viker ikke en tomme når det gjelder prinsippet i komposisjonene. Eller er det komposisjoner egentlig?
Utgangspunktet er Hegdals eget - så derfor kan man si at komposisjonen er et resultat av et verktøy som er satt opp av komponisten.
Stykkene gir også utøveren full frihet i å velge de tempi som vedkommende musiker finner for godt. Sånn sett blir ingen framførelse lik.
Det er Herbert Henck som står for spillet på denne platen. Henck er en av verdens mest etterspurte pianister innen den moderne musikken, og selvsagt spilles det bra på denne platen (i den grad man kan definere bra/dårlig ut fra tilfeldighetsprinsippet).

Henck skriver: «Som fortolker så jeg ingen grunn til ikke å erkjenne en forpliktende kunstnerisk holdning og utvikle estetisk glede selv der hvor musikken mer eller mindre frigjør seg fra komponistens uttrykksvilje. For det er etter min mening gjennom tilfeldighet at klangene, så vel som stillheten mellom dem, får noe tilbake av en slags naturlighet, skjønnhet og renhet, som muligens aldri ville kunne oppnås med andre midler.»

«Herbarium II» er spesiell. Lån øret til den - da har du litt å fordive tiden med!

MAGNE HEGDAL: «Herbarium II»
Herbert Henck, piano
Aurora ACD 5041 (2005)
Spilletid: 58:35


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar