torsdag 18. september 2008

Et spennende musikalsk dokument



Dette er en den første platen i en planlagt trilogi der Stavanger Symfoniorkester presenterer Fartein Valens orkesterverk. Og dette er så definitivt etterlengtet!
Fartein Valen (1887-1952) var en kompromissløs komponist - og dypt religiøs - noe som speiles i hans musikk. Og når han fikk spørsmålet om han synes det var trist at han så sjeldent ble spilt svarte han; Jo, men det viktigste er at det blir komponert.
Valen var faktisk selv skyld i noe av dette. Når han var ferdig med et stykke - og det skulle føres inn med blekk - stanset han ganske enkelt opp. Det var ikke interessant lenger.
At han i tillegg ikke fikk forståelse for sin musikk blant annet av sitt norske musikkpublikum er jo også av det særdeles uheldige slaget.
Men ting rettes opp - og nå er det orkestervekene hans som skal spilles inn - og denne første platen er meget lovende. Her møter vi ett av hans mest spilte verk - om slikt kan sies - nemlig Fiolinkonserten.
Det er Elise Båtnes som er solist på denne innspillingen - og den tåler fint sammenligning med Arve Tellefsens innspillinger med Oslo-filharmonien (2000) og Trondheim Symfoniorkester (2004)
Selv om fiolinkonserten er mest spilt av de fem verkene på denne innspillingen er mine favoritter de mindre anlagte «Sonetto di Michelangelo» op.17/1 og «Cantico di ringraziamento» op.17/2 - to verk med en nydelig stemning i orkesterfargene.
1. symfonien er også med - og her er Valens bidrag for å skrive en type klassisk symfoni - med fire satser - og aldeles fornuftige tempobetegnelser som sats-titler. Men atonaliteten i verket satte nok en brems på antall fremførelser i samtiden.
Denne innspillingen er som sagt velkommen - og med slik kvalitet som Stavanger Symfoniorkester og dirigent Christian Eggen fremviser er det bare å se frem til de resterende utgivelsene.


På platen:
«Pastorale» op.11 (1930)
«Sonetto di Michelangelo» op.17/1 (1932)
«Cantico di ringraziamento» op.17/2 (1932)
«Symfoni nr.1» op.30 (1939)
«Fiolinkonsert» op.37 (1948)

FARTEIN VALEN: Orchestral Music vol. I
Elise Båtnes, fiolin
Stavanger Symfoniorkester - Christian Eggen (dirigent)
BIS-CD-1522 (2008)
Spilletid: 58:00

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar