fredag 6. november 2009

Velkommen innspilling

Leif Ove Andsnes kan mer enn sin Haydn, sin Mozart og sin Grieg. Det viser han med all tydelighet på denne platen, med musikk av Bent Sørensen (f. 1958), Witold Lutoslawski (1913-1994), György Kurtág (f. 1926) og Marc-André Dalbavie (f. 1961).

På denne platen dykker Andsnes inn i det litt mer moderne verden enn de fleste av oss er vant til. Dette er musikk som er tidvis nyskapende, og noen av verkene - som blant annet klaverkonserten til Lutoslawski pirrer de musikalske ørene veldig. Også Bent Sørensen to solostykker og utdragene fra Kurtágs miniatyrer vekker virkelig interesse.
Likevel - det er Dalbavies klaverkonsert som renser øregangene her. Dette er en fantastisk virtuos konsert - med samtidsmusikkens umiskjennelige trang til å utforske - og selv om komponisten selvsagt bruker kjente grep i sin musikk, sitter jeg igjen med en interesse for å dykke litt mer ned i denne konserten.
Leif Ove Andsnes viser seg altså frem fra en forholdsvis ukjent side på denne platen, og hans spill er av det meget sterke. Tolkningene av Bent Sørensens «Lullabies» er utrolig delikat gjort - og «The shadow of Silence» er et lite svennestykke for en moderne konsertpianist. Godt skrevet - godt spilt!
De to store klaverkonsertene av Dalbavie og Lutoslawski trenger på mange måter noen små brudd med solostykkene Andsnes har tatt med seg på platen. Derfor blir «konsertopplevelsen» i sofaen særdeles god.
Det er Bayersk radio symfoniorkester under ledelse av Franz Welser-Möst som er dyktige medspillere på de to konsertene.
Denne platen anbefales varmt!

LEIF OVE ANDSNES: «Shadow of Silence»
Musikken av Bent Sørensen, Witold Lutoslawski, György Kurtág og Marc-André Dalbavie.
EMI Classics 50999 3 64182 2 3 (2009)
Spilletid: 76.06

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar