torsdag 17. desember 2009

Fin tubaoppfølger


 Igjen overbeviser tubaisten Øystein Baadsvik. Denne gangen med ny musikk for brassens store instrument. Komponister som bidrar er Jan Sandström (f. 1954), Kalevi Aho (f. 1949) og Fredrik Högberg (f. 1971).


Musikk for tuba og orkester produseres ikke på samlebånd. Derfor er det flott at en del av samtidens komponister vier dette flotte instrumenter oppmerksomhet.

Nå skal det sies at denne platen ikke er av det super-enkle slaget å tilnærme seg. Den krever sitt av lytteren - likedan som den krever sitt av musikeren som trakterer instrumentet.

Nå skal det nevnes at Kalevi Ahos tubakonsert med Baadsvik allerede er utgitt på en plate der den parres med Ahos kontrafagottkonsert, men de to andre konsertene er nye innspillinger.

Og igjen blir man blendet av Baadsviks fine musisering. Konsertene er vanskelig, men innehar en ganske god porsjon underholdningsverdi. Spesielt er Fredrik Högbergs konsert «Rocky Island Boat Bay» er - ved siden av en spenstig og artig tubastemme - et lite oppkomme i det å utnytte orkesterets instrumentarium på en særdeles fin måte.

Øystein Baadsvik viser igjen hvilken fin tubaist han er og han befester sin posisjon som en av europas topp-tubaister.

På plata:

Fredrik Högberg: «Rocky Island Boat Bay» (2006)
Jan Sandström: «The Lemon House» (2002)
Kalevi Aho: «Tubakonsert» (2001)

ØYSTEIN BAADSVIK: 21st Century Tuba Concertos
Norrköping symfoniorkester, Mats Rondin (dirigent)
BIS-CD-1685 (2009)
Spilletid: 74:42

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar