onsdag 6. januar 2010

Elegant Elling


For mange er Edvard Griegs «Haugtussa» den ultimate nasjonale sangsyklusen. Og gledelig nok - Catharinus Ellings versjon - i Ann-Helen Moens vokale drakt er fullt på høyden.

Godt akkompagnert av Gunilla Süssmann som sitter ved klaveret, gir Moen Ellings musikk en klangfarge og lettbenthet som er imponerende.
Platas første halvdel er viet den komplette Elling-utgaven av «Haugtussa» (Opus 52 og opus 60). Og den mest gjenkjennelige er selvsagt «Små sporven gjeng i tunet», en lettbent klassisk «hit-låt». Men også resten av syklusen er av det særs gode og lyriske slaget.
Innspillingen andre store verk er «Album» op.12. En samling tyske lieder som også er av det fine og lyriske slaget. Musikalsk poesi på første klasse er konklusjonen.
---
I 1885 fikk Catharinus Elling sitt gjennombrudd som komponist, mye takket være en flott omtale skrevet av Edvard Grieg og publisert i Bergens Tidende. Med anbefalingsbrev fra Grieg i lommen fikk han plass i Herzogenbergs komposisjonsklasse ved Musikkhøgskolen i Berlin. Ellings kompositoriske stil er romantisk, med Mendelssohn, Schumann og Brahms som de store idealer.
Elling tonesatte Haugtussa-diktene rett etter at Garborgs dikt ble publisert i 1895. Verken han eller Grieg var klar over at de holdt på med det samme prosjektet helt parallelt. Elling synes mer å strebe etter en poetisk og lyrisk kjerne i både sine tekstfortolkninger og i sitt tekstutvalg enn Grieg, noe som bringer frem andre kvaliteter ved Garborgs mesterverk.


ANN-HELEN MOEN & GUNILLA SÜSSMANN: 
«CATHARINUS ELLING: HAUGTUSSA AND GERMAN LIEDER» 
SIMAX CLASSICS (2009), PSC1236 
Genre: Klassisk
Spilletid: 47:01

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar