fredag 9. april 2010

En liten «platebombe»


Stryketrioene til Ysaÿe er sjelden vare. Riktignok er «Le Chimay» utgitt basert på manus, av Naxos i september 2009, men de tre trioene («Le Chimay» inkludert) som Simax presenterer her er rekonstruksjoner signert Tor Johan Bøen.
Trioene er komponert i løpet av en 13-års periode (1914-1927), og det mest interessante er stil-spennet trioene i mellom.


Den første trioen (1914-1916), virker som et slags romantisk «svennestykke» fra denne komponisten. Det er nesten helromantisk i stilen og er meget vennlig lytting, godt gjenskapt av musikerne som bidrar.
Likevel er det de to siste trioene fra 1927 som virkelig fanger interessen. Dels på grunn av musikernes virkelige store spill - og dels fordi disse trioene bryter fundamentalt med Ysaÿes tonespråk fra den første trioen. Her får virkelig Ysaÿe frem hvilken eminent fiolinist han var. For det tydelig at hans inngående kjenskap til strykeinstrumentene (og da spesielt fiolinen) farger disse to verkene. Mange vil nok si at Ysaye er mannen som revolusjonerte utviklingen av vår tids fiolinspill.
Musikken fremføres intenst og på en måte lidenskapelig, der hver eneste tone og akkord nærmest males og hamres inn i øregangene.
Det er med andre ord bare å nyte!
---
Tor Johan Bøen, 1971, debuterte som fiolinist i 1993, og har studert med Leif Jørgensen, Lars Anders Tomter, Camilla Wicks og Sergiu Luca. Han begynte arbeidet med å oppspore fragmentene av Ysaÿes fantastiske stryketrioer som sitt doktorgradsprosjekt ved Rice University i Houston, Texas. Som følge av dette forskningsarbeidet kan resten av verden nå få gjøre seg nytte av noteutgaver og fremførelser som bringer oss mye nærmere Ysaÿes visjoner for sine komposisjoner.
---
Musikere:
Tor Johan Bøen: fiolin
Juliet Jopling: bratsj
Johannes Martens: cello
Anders Nilsson: fiolin
Are Sandbakken: bratsj

Eugene Ysaÿe

  • 1858-1931
  • Belgisk komponist, fiolinist og dirigent
  • Biografi finnes hos: Classical Composers Database

EUGÉNE YSAYE: String trios 
SIMAX CLASSICS (2010) PSC1295 
Genre: Kunstmusikk 
Spilletid: 69:56

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar