lørdag 5. januar 2002

Mektige saker

Man blir stadig overrasket og litt skuffet over at det finnes så utrolig mye fin musikk som er bortimot ukjent. Fridthjov Anderssen (1876-1937) var på mange måter en glemt komponist, og man er Bjørn Andor Drage en stor takk skyldig for at han nå har spilt inn samtlige av denne komponistens orgelverk på en fremragende måte.
Innspillingene er gjort i Thomas-kirken i Leipzig og i Kabelvåg kirke i Lofoten. Valg av orgler er gjort bevisst for å bruke orgler som komponisten selv hadde kjennskap til og som han helt sikkert hadde i tankene når han skrev verk.
I sin samtid var Anderssen en respektert og framtredende kunstner som blant annet samarbeidet med forfatteren Knut Hamsun. Men det var vanskelig for komponisten Anderssen å få utgitt sine verker - forlagene var skeptiske til en ukjent nordlandsk musiker.
I dag er hans musikk sjelden framført, men hans orgelverker og hans mannskorverk hører til noe av det beste fra denne perioden i norsk musikkhistorie. Derfor er denne platen av ytterste viktighet.
Arctic Brass medvirker dessuten på «Festpreludeum over Fra himlen høyt».
FRIDTHJOV ANDERSSEN:
«Orgelverker», Musikkoperatørene/Euridice EUCD 019 (2001)
Spilletid: 94:51 (2CD)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar