lørdag 23. august 2003

Vakkert og melankolsk

Det er så vakkert - så vakkert. Samspillet mellom luttisten Rolf Lislevand, mezzo-sopranen Randi Stene og Norsk Barokkorkester er kort sagt eminent på denne innspillingen med musikk av den engelske renessansekomponisten John Dowland (1563-1626).

Det er noen av Dowlands mest elskede sanger som her presenteres i en spesielt god innspilling. Stenes stemme passer meget godt til den uttrykksformen Dowland har - og det er et meget lydhørt ensemble som på en måte sikterer sin musisiering inn mot Stenes stemme og Lislevands vare luttspill. Dette er spill av høy klasse og man blir på en måte løftet inn i en musikalsk sfære som speiler det perfekte. Og musiseringen er så til de grader levende at det er en fryd og låne øret til denne platen.
John Dowland var den fremste musiker og komponist i siste del av Tudor-tidens England. Hans syklus Lachrimae cycle er det perfekte musikalske uttrykk for «the Cult of the Melancholy» som satte sitt preg særlig på kunstformene litteratur og musikk i det 16. årh.
Randi Stene har ry som en fremragende operasanger etter opptredener på Covent Garden, New York Met, Châtelet i Paris og andre operahus verden rundt. Hun er også en anerkjent konsertsanger som opptrer regelmessig med danske og norske orkestre. Hun har også gitt konserter på BBC Proms, Edinburgh-festivalen og mange andre internasjonale festivaler. I 2000 ble hun fast medlem av Den Kongelige danske opera.
Rolf Lislevand har samarbeidet med Jordi Savall og Monserrat Figueras i en årrekke og leder her Norsk Barokkorkester fra sin lutt. Han bruker en kombinasjon av intuisjon og forskning som guide mot et helhetlig konsept med henhold til stil og estetikk i sin tolkning av barokkens musikk. Lislevand har gitt ut en rekke cd'er på det franske selskapet Astree, blant annet filmmusikken til "Alle årets dager" sammen med Savall og Figueras.

NORSK BAROKKORKESTER-STENE-LISLEVAND: «Lachrimae» av John Dowland, Linn Records CKD 194 (2003). Spilletid: 47.59

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar