søndag 31. august 2003

Vakre småstykker

Her er det sjette albumet med Harald Sæveruds klavermusikk. og denne gangen har Steen-Nøkleberg foretatt et dyp-dykk etter Sæveruds manuskripter. Og hvilken musikalsk rikdom han har funnet. Hele 36 heller ukjente verk av den store norske mesterkomponisten har Steen-Nøkleberg spilt inn, med et utmerket resultat.

Naturen som inspirasjonskilde er sentral på denne plata, der den utrolig vakre «Fuchsia» og de tre legendene, samt det mer moderne «Fabula Gratulatorum» op.51 skaper kontraster og viser på en fin måte hvor omfangsrike komposisjonene som Sæverud skrev er. Denne plata bør absolutt få en sentral plass hos alle som er opptatt av Sæveruds musikk. Et bitte lite savn er en enda grundigere presentasjon av musikken i det medfølgende tekstheftet.
Gjennom hele sitt lange liv var Harald Sæverud en av de mest markante personlighetene i norsk musikkliv. Hans ønske om å uttrykke seg selv ved å søke unike løsninger på kunstneriske utfordringer ga grunnlaget for et personlig musikalsk uttrykk. Sæveruds musikk beskriver ikke storslåtte norske landskap og fjorder, men fokuserer på naturen og de menneskelige stemninger som reflekteres i naturen, blandet med norsk folklore og sagn.
Denne platen inneholder blant annet; Con moto energico ma molto grazioso; Lolita (Appassionato molto); Sveinungs Sang; Bryllupsmarsj for Sveinung; Humoresque i G; Barcarolle i F moll; Ord uten sang i G moll; Reise til eventyrland; Solfylt dag; Høst i B moll; Midtsommer Natt; Andante i G; Digitalis i F; Digitalis fantasi i D; Vuggesang i G; Fabula gratulatorum, Op. 51.

EINAR STEEN-NØKLEBERG: Harald Sæverud - komplett pianomusikk volum 6 «Lolita»
Naxos 8.557100 (2003)
Spilletid: 71:17

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar