torsdag 7. juli 2011

Ny spennende Halvorsen-cd

Dette er den tredje av i alt fire cd-plater med orkestermusikken til Johan Halvorsen (1864-1935). Platen er variert, gir et godt bilde av Halvorsens komponering - og inkluderer glimrende utøvere.



Norsk musikkhistorie bør være den estiske dirigenten Neeme Järvi er stor takk skyldig. Igjen gir han oss lyttere en gedigen musikkopplevelse sammen med Bergen Filharmoniske orkester (BFO).
Denne tredje platen som plateselskapet Chandos lanserer, innledes med den tredje symfonien - skrevet i 1928 - i en revidert versjon av Jørn Fossheim og Järvi har inkludert den opprinnelige klokkespillstemmen, som Halvorsen i sin tid strøk fra symfoniens originalpartitur. Platas andre hovedverk er suiten «Fossegrimen» op.21. Her briljerer Ragnhild Hemsing på hardingfele og Melina Mandozzi på fiolin. Spesielt fyrrig er Hemsings spill i «Fanitullen» - suitens siste sats.
Vi blir også presentert for mindre verk på denne platen. Det er første gang jeg hører «Sorte svaner», et stykke han skrev i 1921 - under pseudonym for sikkerhets skyld. Stykket er moderne for sin samtid - og det var nok derfor Halvorsen ikke satte sitt egentlig navn på partituret. «Bryllupsmarjsen» fra 1912 er i denne innspillingen mesterlig formidlet av fiolinisten Marianne Thorsen. «Rabnabryllaup uti Kraakjalund» fra 1896 hadde heller ikke nådd mine ører tidligere - så igjen takk til Bergen-filharmonien og Järvi for å bringe kvalitativ, men ukjent musikk inn i godstua.
Orkesterverket «Bergensiana» avrunder den tredje platen - og her er jo BFO på hjemmebane - noe som også kan «høres».

Dette er så langt kanskje den mest spennende Halvorsen-plata i denne serien. Den bør anskaffes!

JOHAN HALVORSEN: Orkesterverk III
Ragnhild Hemsing, hardingfele - Marianne Thorsen, fiolin - Melina Mandozzi, fiolin
Bergen Filharmoniske Orkester - Neeme Järvi (dirigent)
Chandos CHAN 10664 (2011)
Spilletid: 79.56

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar