onsdag 17. august 2011

Pustende velbehag

Dette er musikk som puster. Og slik platen er satt sammen blir dette aldri kjedelig.
Tittelen «Blaue Blume» reflekterer flere sider ved musikken på denne CD-en. Musikken utfolder seg på en slik måte at man godt kan se for seg det blomstrende blå.


Mestrene Robert Schumanns og Frederich Chopins musikk innleder plata.
Chopins elegante «Mazurka i fiss-moll op.6/1» og «Ballade i Ass-dur op.47» tolkes elegant og lekent. Så er det duket for det som ser ut som platas høydepunkt; «Schumanns helt fantastiske og, for sin samtid, unike store verk «Fantasi i C-dur op.17». Her spilt med innlevelse og stor innsikt. Igjen klarer Rune Alver å skape en stemning som vekker en rekke assosiasjoner under lyttingen.
Siste verk ut er Torstein Aagaard-Nilsens verk «Blue Traces». Dette samtidsverket er inspirert av malerier av de tre kunstnerne John Petter Havnerås, Elin Alver og Thor Erdahl. Disse maleriene er gjengitt cd-boka og er alle meditasjoner over fargen blå.
Og jo visst; Schumann og Chopin er vakkert, imponerende og storslått. Aagaard-Nilsens verk er undrende, fantasifullt og meget lyttbart. Han har skapt musikk ut i fra egne assosiasjoner rundt maleriene og er på mange måter med på å utdype det uttrykk kunstnerne formidler. Og han er med på å trigge lytterens egne fantasier - rundt en blå tanke.
Rune Alver imponerer også med fremførelsen av dette verket, og bekrefter en særs god allsidighet.

RUNE ALVER: «Blaue Blume»
LAWO LWC1019 (2011)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar