torsdag 26. september 2002

Vakker Sinding-plate


Per Vollestad imponerer stadig. I vakkert samspill med pianisten Sigmund Hjelset har han nå sluppet den andre plata med Sindings sanger.
Man blir slått av det nydelige volumet barytonen til Vollestad kler disse sangene inn i. Med full stemmekontroll, innlevelse og perfekt diksjon, blir lytteropplevelsen stor.
Sindings lille univers av sanger er et møte med komponist som i mange år ble holdt nede. Hans befatning med NS, ble denne komponistens bane i det offisielle musikk-Norge. Derfor er det ekstra prisverdig at Per Vollestad nå har gitt denne musikken en ny sjanse. Og at komponisten Sinding i dag trygt kan regnes som nasjonens ledende lied-komponist, er Vollestad i stor grad «ansvarlig» for.
At Vollestad også tar et stort steg inn i sangens stjerne-himmel bør også anmerkes.
Sinding var en av sin samtids fremste komponister, men etter komponistens død i 1941 forsvant interessen for både mannen og musikken. Mye av skylden for dette må Sinding ta på egen kappe. Gjennom hele livet var han konsekvent med å brenne manuskripter og papirer som kunne være av interesse for ettertiden. En annen hendelse som bidro til å fjerne Sinding fra konsertpodiet etter den andre verdenskrig var det faktum at han åtte uker før sin død ble innmeldt i NS. - At han da selv i lang tid hadde betegnet seg selv som «utilregnelig» og «stående utenfor seg selv» visste ikke publikum. I tillegg hadde han vært så godt som døv siden 1937.
«Songs» vol.2 ledsages av et meget godt og informativt cd-hefte, der også tekstene er gjengitt.
To artigheter av Sinding presenteres helt til slutt på denne plata. Nyskjerrig? Stikk å kjøp den - den er vel verd pengene.
Platene Per Vollestad spiller inn inngår i hans kunstnerisk-vitenskapelige doktorgrad om Christian Sinding.

PER VOLLESTAD: «Sanger av Christian Sinding vol.2»
Simax Classics PSC1195 (2002)
Distribusjon: Musikkoperatørene
Spilletid: 74:46

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar