onsdag 2. november 2011

Overbevisende!

Eleganse, kraft og villskap. Tre ord som er dekkende for denne innspillingen, der Ragnhild Hemsing kombinerer tradisjonsmusikk med kunstmusikk.
Kombinasjonen hardingfele og fiolin kan faktisk virke litt søkt, men på denne platen virker det helt naturlig. Dels på grunn av musikkvalget - dels på grunn av Hemsings strålende fiolinspill.
Ved siden av platas fire tradisjonslåter er det Sparre Olsen, Grieg og Lasse Thoresen som har fått plass på denne plata.
Og det er i første rekke de klassiske stykkene, med Griegs første fiolinsonate i F-dur, den såkalte «Vårsonaten», som sammen med Lasse Thoresen nye verk «Yr» som virkelig fanger ørenes interesse.
Man kan sammenligne disse verkene selv om de er skrevet med nesten 150 års mellomrom. Dette fordi deres grunnlag i tradisjonsmusikken er så synlig. Sjeldent er Grieg spilt mer gjennomgripende enn her - og sjeldent hører man et helt nytt verk farge øregangene med de mest fasinedrende klanger.
Sparre Olsens bygdevisur er også spilt med innlevelse og overskludd, der Hemsings evne til å male skjønnhet og sentimentalitet i musikken er imponerende. Og i midtsatsene og avslutning av verket viser Hemsing fram lekenhet og teknikk av ypperste merke.
Tradisjonsmusikken på platen er fra Hemsings hjemlige hardingfeletradisjon i Valdres, og hun har lært dem på øret ettet de gamle mestre.

På plata:
«Tradisjonsmusikk fra Valdres»
«Seks gamle bygdevisur frå Lom» av Gustav Sparre Olsen
«Fiolinsonate F-dur op.8» av Edvard Grieg
«Yr» av Lasse Thoresen
En fin og gjennomarbeidet video med Hallgrim Hansegård ligger også med på utgivelsen.
Det er Tor Espen Aspaas som spiller piano på denne innspillingen.

Ragnhild Hemsing

  • Født i 1988
  • Debuterte i 2001 med Bergen Filharmoniske orkester
  • Har spilt med en rekke orkestere i Europa
  • First Prize og European Union Prize under Kocian International Violin Competition i Tsjekkia
  • First Prize og Special Prize under European Music Prize for Youth i Sveits i 2003
  • Hun spiller på en fiolin bygget av Francesco Ruggeri, Cremona 1694
RAGNHILD HEMSING: «YR»
SIMAX CLASSICS (2011) - PSC1315
Spilletid: 58:12

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar