tirsdag 24. januar 2006

Blåser-høytid

Med denne plata melder Kristiansand Blåseensemble (tidligere Forsvarets distriktsmusikkorps Sørlandet) seg inn i det gode selskap av drivende gode korps.
"Over the Hills and Far Away" er en samling marsjer - riktig nok skrevet for alle andre anledninger enn som taktfast akkompagnement i gata. Dette er en plate som hyller marsjformen - spesielt skrevet for konsertsalen.
Og her finner vi kjente perler fra musikklitteraturen, sammen med noen litt mindre kjente. Musikken framføres med den største overbevisning og blir aldri kjedelig. Mye takket være et godt ensemble, men også dirigent Bjørn Sagstad.
En av platas desiderte høydepunkter er en meget sprudlende versjon av Charles Ives' "Ouverture et march 1776" - en sant kaos av melodiske og rytmiske tildragelser - fint sydd sammen av musikere og dirigent.
Samuels Barber's "Commando March" er også av lysende tapning - spilt med dramatikk og eleganse. Det også imponerende å høre trombonenes innsats på platas innledningsverk "Marche Militaire Francaise" av Camille Saint-Seans. Spesielt når man vet hvor trøblete de instrumentalistene har det på det stykket.
Plata avsluttes med fire norske marsjer - av det genuint fine slaget. " Valdresmarsj" av Johannes Hanssen, "Bojarenes Inntogsmarsj" av Johan Halvorsen, "Grand March" av Ole Bull, samt Griegs " Sørgemarch over Richard Nordraak" blir alle meget godt framført.
Både plata og denne musikkformen er absolutt av høy klasse, eller som dikteren Agnar Mykle sa:
"Du kan nevne all mulig annen musikk for meg, og selvfølgelig er det mye av verdensmusikken som er interessant — du kan nevne noen av de store kanonene, visst er det interessant! Men all musikk skrumper inn til ingenting sammenlignet med en god militærmarsj."
Enig eller ikke – mange lar seg gjerne rive med av Mykles begeistring; spenstige marsjrytmer, formidlet av et godt korps, kan beruse noen hver - denne gangen tappet av Kristiansand Blåseensemble.
I tillegg til foran nevnte musikkstykker finner du i tillegg; " Children's march" av Percy Grainger - "Militärmarsch" av Richard Strauss, "Marcia" av Carl Maria von Weber, " Trauermarsch" av Felix Mendelssohn, samt "Orient et Occident" av Camille Saint-Saens.
Innspillingen er gjort i 5.1 surround lydformat.

KRISTIANSAND BLÅSEENSEMBLE: "Over the Hills and Far Away"
2L31SACD (2005)
Spilletid: 61:37

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar