onsdag 11. januar 2012

Inderlig godt strengespill

Dette er musikk av fiolinister - for fiolinister, selv om en av utøverne er bratsjist. Og når musikken til tre store komponister blir så glitrende fremført, får man en opplevelse som er av sjeldent godt merke.
Det er to musikere av et sterkt kaliber som formidler musikken på denne cd-plata.
Elise Båtnes og Henninge Båtnes Landaas er søstre og de har sentrale roller i Oslo Filharmoniske orkester. Elise som konsertmester og Henninge som alternerende solo-bratsjist. I tillegg er sistnenvnte en av fire ypperlige formidlere i Vertavo-kvartetten.
Med andre ord...skal man kjøpe inn en cd med strålende strengespill så gjør det allerede nå. For her er to sprudlende Mozart-duetter, ett inderlig Brustad-verk, og når det hele toppes med ett strålende «ekstranummer» signert Halvorsen er det bare å gi seg over.
«Ekstranummeret» - Johan Halvorsens «Passacaglia» over musikk av Händel blir her framført mer levende enn undertegnede noen gang har hørt det. Det er som om musikerne spiller i de samme åndedrag. Også i Mozart-duettene er samspillet en fryd å lytte til. Man blir oppstemt av slikt spill.
Platas «djerve» valg er Bjarne Brustads «Capricci» fra 1931, og igjen blir man slått av hvor enkelt det hele klinger. I tillegg formidler de to klangfarger som maler frem eventyrbilder for lytteren.
Musikalsk fortrolighet - både ovenfor komponistene og ovenfor medmusikeren, er noe som lyser over denne innspillingen. Her er det musikalsk inderlighet så det monner!
På plata:
Wolfgang Amadeus Mozart: Strykeduo G-dur KV423
Wolfgang Amadeus Mozart: Strykeduo B-dur KV424
Bjarne Brustad: Capricci
Johan Halvorsen: Passacaglia (1893)

ELISE BÅTNES / HENNINGE BÅTNES LANDAAS: «Mozart - Halvorsen - Brustad»
LAWO 1028 (2011)
Genre: Klassisk

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar