lørdag 3. januar 2004

Mozart-tryllerier

For en klarinettist er denne platen en åpenbaring. Det er ytterst sjelden man hører så fine tolkninger av to av klarinettlitteraturens «klassikere», Mozarts klarinettkonsert i A-dur og hans klarinettkvintett i samme toneart. Martin Frösts spill er av det delikate slaget, med en nydelig klang, eminent teknikk og han leverer tolkninger med stor innsikt i materialet.
Når man i tillegg får usedvanlig lydhøre medmusikere i Vertavo-kvartetten og Amsterdam Sinfonietta under ledelse av Peter Oundjian er det bare å lukke øynene og la lydmaleriene flomme. Spesielt er det Frösts tonekontroll og hans evne til å skape et levende bilde som virkelig slår lytteren.
Norske Vertavo-kvartetten har gjort seg internasjonalt bemerket i en årrekke. Og deres medvirkning på denne platen vil helt sikkert heve deres ry enda et hakk, hvis det er mulig da. Maken til akkompagnement skal man lete lenge etter. Og det siste som gjør denne platen uimotståelig, er SACD-formatet denne innspillingen er gjort i.

Mozart og Martin
Mozart og Martin Fröst er sammen et perfekt par, noe som tilsier at dette er en plate man kan ta med seg på den mye omtalte «øde øya».
I dag er Fröst en av de ledende utøverne på sitt instrument og etterspurt over hele verden. Et siste bevis på dette – dersom man trenger det - er at han i år ble valgt av BBC Radio 3 til å delta i BBCs New Generation Artists-prosjekt. Som alle store musikere trollbinder Fröst fra første tone og nærmest tvinger en til å høre på seg. Nå er det ikke slik at man må «tvinges» så mye, for Mozarts klarinettkonsert er vel «den» fineste konsert som noen sinne er skrevet for et blåseinstrument og kvintetten er uten like innen kammermusikken. Men som den store musikeren han er, gjør Fröst at man lytter på nytt, lar lytteren oppdage nye sider ved denne velkjente musikken.
Man kan kanskje bli minnet på hva en kritiker på Mozarts tid skrev etter å ha hørt den store Anton Stadler framføre konserten. «Du fortjener mine takksigelser, modige virtuos! Jeg hadde aldri trodd at en klarinett kunne imitere den menneskelige stemme så effektivt som når du spiller. Instrumentet ditt har en så myk og tiltrekkende klang at det er uimotståelig for enhver som har et hjerte.»
Kadensene på denne innspillingen er forøvrig skrevet av Martin Fröst selv - uimotståelige de også.

WOLFGANG AMADEUS MOZART: «Klarinettkonsert & Klarinettkvintett»
BIS-SACD-1263 (2003)
Spilletid: 64.15

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar