mandag 28. februar 2005

Oslo-filharmoniker i toppklasse

Fredrik Fors (f. 1973) finner du som regel som alternerende solo-klarinettist i Oslo Filharmoniske Orkester. På denne platen har han fått med seg pianisten Sveinung Bjelland, som den perfekte makker i en rekke glitrende klarinett-stykker.
Det er en fryd å høre denne unge svenske musikeren tolke musikk av Debussy, Martinü, Berg, Busoni og Poulenc.
Innledningsvis blir man fasinert over Fors' varme og teknikk i Debussy " Premier Rhapsodie" (1910), et yndet konkurransestykke, via den samme komponistens "Petite Piéce"(1910) til Martinüs lekene klarinett-sonatine (1956). Dette er tolkninger som umiddelbart lirker ut lytterens gode følelser.
Så følger Alban Bergs "Fire stykker" op.5 (1913) - tolvtonemusikk som er fasinerende skrevet og ikke minst imponerende tolket.
Ferruccio Busonis musikk for dette instrumentet er ikke så godt kjent, men du verden for et inntrykk klangene i elegien op.21 fra 1921 gir. Her er det bare å la seg imponere av solistens fantastiske intonasjon, spesielt i det øvre register. I "Klarinett-suiten" får Fors - gjennom verkets mange miniatyrer - vist sitt brede spekter i utøvelsen av sitt instrument.
Francis Poulencs "Sonate" fra 1962 er en favoritt, både å spille og å lytte til. Dette verket har alt og setter solisten på alskens finurlige prøver, både i teknikk - intonasjon - og generell musisering. Og Fors sin versjon er av det absolutt fineste slaget. Lytt spesielt til sonatens siste sats. Det klinger like morsomt som det er å spille denne satsen.
Dette er en plate som bør finnes i en hver klarinettists samling (eller musikkelskers for den saks skyld). 

FREDRIK FORS: "Ceuvres pour Clarinette et piano"
Harmonia Mundi HMN 911853 (2004)
Spilletid: 63:02 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar