søndag 22. mai 2011

Provokativ samtidsnøtt

Provokativ samtidsnøtt? - Tittelen på denne anmeldelsen krever nok sine svar. Tittelen er i to ord - tre deler og er på en måte en samlet anmeldelse for de tre verkene av Lene Grenager som er presentert.

Den provokative er kanskje den mest interessante og den mest ubehagelige å høre på. "Kvartett" er skrevet for det (i klassisk musikksammenheng) uvanlige instrumentet Ess-.klarinett. Et instrument som skiller seg ut ved å ha halve lengden til en B-klarinett - og låter tidvis som en nøtteskrike - og kan med hell benyttes som terror-redskap. Rent personlig anser jeg dette instrumentet mer som en klangskaper i store orkesterpartier, enn som et soloinstrument.
I «Kvartett» blir lyden av dette instrumentet ofte ubehagelig og selv om musikken har sine klare kvaliteter blir dette faktisk vondt å lytte til.
Samtid: Platas første verk «Kvintett» er et mer tradisjonelt verk - tuftet på den klassiske stil og er på mange måter et svært så delikat verk, godt innpakket i samtidsklangen. Spesielt godt kommer komponistens evne til å gi ideene sine en progressjon godt fram.
Nøtt: «Systema Naturae» er tuftet på 300-års jubileet til Carl von Linée - en svensk naturforsker. Og det er her nøtta kommer inn - riktig nok i en mer abstrakt form, men musikken skal i følge tittelen hentyde på en natur satt i system? Ergo musikk satt i system - eller omvendt?. Dette verket er kanskje platas beste verk - det frembringer ulike assosiasjoner underveis og gir fantasien et godt spark bak.
Og fremførelsene? - Glitrende spilt må vite!
Det er ikke tvil om at Alpaca Ensemble er et av Norges ledende samtidsmusikkensembler, men det er ikke alle lytteropplevelsene på denne plata som rettferdiggjør de virkelig høye tall på terningen. Til det er musikkens opplevelsesindeks litt lav.
Ensemblet består av Sigrid Elisabeth Stang, fiolin - Marianne Bau-douin Lie, cello, - Else Bø, piano - Rolf Borch, ess-klarinett - Alex Robson, fiolin og Ole Wuttudal, bratsj.
---
Lene Grenagers verk har blitt framført på festivaler og på enkeltkonserter i hele Norge og i Europa. Grenager er opptatt av at musikernes egne stemmer og valg skal prege verkene hennes samtidig som verkets kjerne er klart definert fra hennes hånd. 

Lene Grenager

  • Cellist og komponist
  • Medlem av ensemblet SPUNK
  • Utdannet ved Norges Musikkhøgskole
  • I 2002 mottok hun de unges Lindemanpris
ALPACA ENSEMBLE PLAYS LENE GRENAGER: «Systema Naturae»
ØRA FONOGRAM (2010) - OF013
Genre: Kunstmusikk - Spilletid: 50:16 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar