onsdag 6. februar 2013

Fanger Rachmaninovs klang

Bergen-filharmonien er ute med en nye plate - denne gangen tre orkesterverk av russiske Sergei Rachmaninov. Og det ble en god lytterstund, der orkesteret fanger Rachmaninovs klanger.
Det hele innledes med det dystre, men så vemodig vakre diktet «De dødes øy» op.29 - et verk Rachmaninov skrev i Dresden i 1908. Musikken er inspirert av et maleri av Arnold Böcklin - og her fargelegger komponisten musikken slik at man fornemmer den isende stillheten i bildet (som du kan se her!)
Her er Bergen-filharmonien virkelig med på notene.
I «The Rock», tar det litt tid før orkesteret faller til ro. Det kan hende det er fordi «The Rock» - som er Rachmaninovs opus 7, heller ikke finner den perfekte formen før omtrent halvveis i verket. Selv om utviklingen tidvis er forutsigbar - så viser orkesteret seg virkelig frem i det musikalske klimaks, der de formidler klang uten å virke hørbart anstrengt ut - derfra og mot slutten sitter dette verket som støpt i hendene til Andrew Litton.
Platas tredje og avsluttende verk - «Symfoniske danser» op.45 er kanskje det mest berømte av disse tre. Den første satsen kan med fordel spilles enda mer frekt - med enda mer temperament. Etter min ringe mening blir denne satsen litt i peneste laget. Frekkheten - spesielt i treblåserne kunne vært enda mer fremtredende. På den andre siden så gir treblåserne igjen - med renter i det vakre partiet hvor også saxofonen blir introdusert. Her snakker vi smekkert kammerspill.
Også i andre satsen tar det et par minutter før ting fungerer helt optimalt. Og det er de herlige soli i treblåsere som igjen setter ting helt på plass.
Den siste delen av disse dansene er uten plett og lyte. Musikken synger og rytmikken sitter som støpt.
Alt i alt en fin innspilling, med noen små ting i alle fall jeg kunne ønsket meg at orkesterets enhet var litt mer på - litt tidligere i noen av orkestersatsene.
Denne innspillingen en SACD-produksjon. Så lyden er glitrende!

SERGEI RACHMANINOV: Orkesterverk
Bergen filharmoniske orkester - Andrew Litton
BIS SACD 1751 (2012)
Spilletid: 71.03

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar