torsdag 5. oktober 2023

Mozarts miniatyrer


 Instrumentenes dronning! Det er hva Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) sa i sitt forhold ril orgelet. At det kun ble mindre verk fra hans hånd til dette instrumentet vitner kanskje om Mozarts respekt for instrumentet.


Platen innledes med 14 av Mozarts 17 kirkesonater. Små fine og tidvis litt sprelske miniatyrer for orgel, fioliner og fagott - i denne tapningen aldeles eminent formidlet av organist Anders Eidsten Dahl, fiolinistene Arvid Engegård og Atle Sponberg, samt fagottisten Embrik Snerte.

Og disse små sonatene er en fryd å lytte til. Stykkene ble skrevet for å spilles mellom tekstlesningene i datidens gudstjenester, og det som er så utrolig fint er hva Mozart klarer å uttrykke i de små stykkene. Dette er perler som er lydfestet i Bragernes kirke i Drammen, og jeg er strålende begeistret spesielt med den fjortende sonaten K336 i C-dur!

I den siste delen av platen er det Anders Eidsten Dahl som trakterer orgelet i Margaretakyrkan i Oslo. Og vi får oplleve tre virkelig fine verk for orgel solo. Dette er musikk som delvis med sikkerhet kan fastslå at han fikk som bestilling til et såkalt Flötenuhr og som er skrevet i løpet av Mozarts siste leveår. Her viser også Anders Eidsten Dahl hvilken utrolig dyktig musiker han er.

Dette er en plate som er enkel å like. Den tekniske siden av innspillingen er meget god - med nydelig balanse. I tillegg er musikken godt både for øre og sinn, og det er egentlig bare å la seg forføre!

På platen:
«Kirkesonate nr.1-14»
«Adagio og Allegro i f-moll» K594
«Fantasia i f-moll» K608
«Andante i F-dur» K616

WOLFGANG AMADEUS MOZART: Orgelverk
Anders Eidsten Dahl, orgel - Atle Sponberg og Arvid Engegård, fiolin - Embrik Snerte, fagott
LAWO Classics: LWC1257 (2023)
Spilletid: 72'23

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar