mandag 31. oktober 2022

Nybrottsarbeid


 Selv om saxofonen har mange års fartstid i det klassiske musikkbildet, så føles det på en som som en liten høytidsstund når det kommer en ny plate innen dette segmentet - og spesielt med nyere skandinavisk musikk.


Det er Lars Lien som deler denne musikken med oss. Her presenteres verk av Mark Adderley (f. 1960), Olav Anton Thommessen (f. 1946), Bjørn Kruse (f. 1946), Ragnar Söderlind (f. 1945), Anders Eliasson (1947-2013) og Olav Berg (f. 1949). Verd å merke seg at de norske komponistene, samt Eliasson alle er født i det samme tiåret, og de fleste av dem har hatt stor tyngde inn mot blant annet komponistutdanningen på Norges Musikkhøgskole. Så man kan nok si at musikken som her presenteres på mange måter er toneangivende for norsk kunstmusikk for saxofonen.

Det som fascinerer ved disse verkene er hvilke klangfarger instrumentet har, samt hvordan de ulike komponistene strekker strikken så til de grader for solist Lars Lien. Tekniske utfordringer står i kø i denne musikken, men likevel føles ikke det som presenteres som vanskelig lytting. Mye av musikken er klanglig spennende og viser også frem den "melodiske" Lars Lien, samtidig som han løser de halsbrekkende tekniske utfordringene på strak arm.

Plata er en god dokumentasjon på hvor spennende repertoaret for dette instrumentet er - selv sett ut fra norske øyne. Å spre kunnskap om musikken som her spilles er selvsagt et slags nybrottsarbeid, men viser også hvor viktig det er å la musikk som skrives et liv etter at det blir framført første gang.

Med seg på innspillingen har Lien den dyktige pianisten Sergej Osadchuk - og samspillet her er så absolutt vesentlig for det gode resultatet som presenteres. Undertegnede har også plukket ut et par favoritter på plata (om det er lov å nevne) - blant annet Bergs «Saxifraga» og Kruses «The Secret of Gyda»

God plate! (og en liten gave til alle som digger saxofon)

På Plata:

Mark Adderley: «Out of Step»
Olav Anton Thommessen: «Somber Song»
Bjørn Kruse: «The Secret of Gyda»
Ragnar Söderlind: «Friesische Landschaft»
Anders Eliasson: «Poem»
Olav Berg: «Saxifraga»

LARS LIEN: «Out of Step»
Lars Lien, saxofon - Sergej Osadchuk, piano
LAWO Classics LWC1237 (2022)
Spilletid: 63:07


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar