onsdag 25. mars 2015

En velkommen reise

Leif Ove Andsnes har de siste årene gjort et prosjekt sammen med Mahler kammerorkester med alle klaverkonsertene til Ludvig van Beethoven (1770-1827). Nå foreligger de fem konsertene pluss Fantasien i c-moll på en samleboks. Og det er en liten triumfferd vi er vitne til.

Samarbeidet mellom Andsnes og orkesteret har så absolutt båret fine musikalske frukter. Og vi blir her tatt med på en spennende og interessant reise, som nesten er litt dokumentarisk, gjennom Beethovens musikalske liv i perioden fra 1795 til 1809.
Klaverkonsertene som har nummer 1, 3 og fem pluss Koral-fantasien op.80 er spilt inn live under Prague Spring Festival, mens konsert nr. 2 og 4 er spilt inn i studio i London. Og det er kanskje den lille motforestillingen jeg har. Jeg liker aller best live-innspillingene fra den tsjekkiske hovedstaden. De er bitte-litt mer levende etter min mening og følelsen av å være til stede i musikken for lytteren er mer påfallende enn studio-innspillingene.
Likevel - dette er en fantastisk samling som anbefales alle som er fan av Beethoven, Andsnes eller kammerorkesteret - og kombinasjonen av disse tre elementene er selvsagt meget god!

På platen:
«Klaverkonsert nr.1 C-dur» op.15
«Klaverkonsert nr.2 B-dur» op.19
«Klaverkonsert nr.3 c-moll» op.37
«Klaverkonsert nr.4 G-dur» op.58
«Klaverkonsert nr.5 Ess-dur» op.73
«Koral-fantasi i c-moll» op.80

LUDVIG VAN BEETHOVEN: Klaverkonserter og Koral-fantasi
Leif Ove Andsnes, piano - Mahler Kammerorkester
Sony Music Classical (2014) 3 cd
Spilletid: 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar