tirsdag 5. mai 2015

Bettina Smith: Sterke kvinnestemmer

Goethe, Shakespeare, og bibelske tekster. Det er hva mezzosopranen Bettina Smith og pianist Einar Røttingen har gitt seg i kast med. Og komponistene er fra det frodige vest - Fartein Valen (1887-1953), Jostein Stalheim (1960) og Ketil Hvoslef (1939). Tre moderne komponister som har vidt forskjellige måter å skrive musikk på. Slikt sett er denne en veldig interessant cd.

Fartein Valen er representert med to verk med Goethes diktning. Kvinneskikkelsene Mignon fra romanen «Wilhelm Meisters Lehrjahre» og Suleika - hentet fra samlingen «West-östlicher Diwan».Dette er hans opus 6 og 7.
Jostein Stalheims «Ophelia Scene» er et verk som på mange måter beskriver Opehlias ubalanse. Musikken er frodig, springende og rik og gir lytteren stadige overraskelser i både utvikling og spenn.
Ketil Hvoslefs «From the Gospel according to Mary Magdalene» er den rake motsetningen til Stalheim og lager en slags linje inn mot Fartein Valens musikk på denne platen. Hvoslef er knapp i sitt tonespråk, og verket er fasinerende lytting, mye takket være utvalget av tekst satt opp mot komponistens stramme musikalske regi.
Her er også platas store styrke. Den blir nesten som en teaterforestilling - der fire sterke kvinneskikkelser belyses - om enn i kortform.
Spekteret er bredt og platen innbyr til flere dypdykk - både i musikk og tekst.
En stor takk går også til Ricardo Odriozola som har snekret sammen en meget god tekst som medfølger i cd-heftet.

VOICES OF WOMEN
Bettina Smith, mezzosopran - Einar Røttingen, piano
LAWO Classics LWC1067 (2015)
Genre: Samtidsmusikk


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar