tirsdag 23. juni 2015

Bjørn Bolstad Skjelbred: Musikk i dialog


Bjørn Bolstad Skjelbred (f. 1970) er ute med en plate der det presenteres seks kammermusikkverk. Musikken er komponert i perioden 2001-2013 og gir et fint innblikk i denne komponistens tanker og musikalske idéer.

I mye av musikken er det den utrolig dyktige slagverkeren Eirik Raude som står sentralt.
Hans spill på marimba og vibrafon er av det sublime slaget - og det er en nytelse å lytte til hans samspill med bratsjisten Ida Bryhn, fløytisten Tom Ottar Andreassen og gitaristen Thomas Kjekstad.
Musikken Skjelbred presenterer er i stor grad skapt av komponisten nyskjerrighet på det å lytte, det å forstå - og det å kommunisere. Fine utgangspunkt når man skal skape.
Og Skjelbred skriver fint - hans musikk er både lyttervennlig og undrende. Undrende fordi musikken i stor grad ikke kommer til en konklusjon. Lyttervennlig fordi musikken pirrer og den setter fantasien i sving. Og det er her komponisten skaper en slags dialog med den enkelte lytter. Han setter på en måte ut en del spørsmål, og det blir faktisk lytterens oppgave å svare. Smågenial musikk kan man kalle det.
Utøverne på denne platen leverer meget fine bidrag. Spesielt synes jeg spillet i «Still Waters...» (2013) der Tom Ottar Andreassen trakterer noe så spennende som en bassfløyte. Her snakker vi om varmt spill, og når Andreassen også innehar teknikken til å musisere med dette instrumentet blir opplevelsen han gir sammen med Eirik Raude helt spesiell.
Likedan er etter min mening soloverket «Nyx» (2012) helt uimotståelig. Her tar komponist og bratsjist oss med på en slags runddans. Og om man tar å kobler musikken opp mot den greske gudinnen Nyx, som er nattens gudinne - ja da har man fantasier nok for et hav av gjennomlyttinger.
På platen finnes også «Movements» (2001), «Recognizing The Undercurrent» (2010), «Lines in Motion, Entwined» (2004) og «Waves & Interruptions» (2004).
Bjørn Bolstad Skjelbreds musikk er verd en lytt - her kan man raskt fasineres.

På platen - som er en Pure Audio/Blue-Ray er det også funnet plass til en kort presentasjon av komponist og noen av verkene på en video.

Lyden som  leveres fra Lindberg Lyd er som vanlig helt utsøkt!

BJØRN BOLSTAD SKJELBRED: «Waves & Interruptions»
2L 103 (2014)
Genre: Samtidsmusikk


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar