onsdag 3. juli 2002

Christian Sindings symfonier

Christian Sindings fire symfonier finner ikke ofte veien til konsertsalen. Derfor er det fint at både NDR symfoniorkester og Kringkastingsorkesteret (KORK) har spilt inn alle symfoniene. På denne utgaven er det KORK, ledet av Ari Rasilainen som  har festet denne musikken til cd'en.

Christian Sinding (1856-1941) var en litt uglesett komponist, vel i alle fall var hans medlemsskap i NS fra starten av krigen som en klump om foten på ham til langt opp i vår tid. Senere har det vist seg at det var Nasjonal Samling sin fortjeneste at han ble NS-medlem - ikke Sindings.
Nå kan man også på en måte forstå at en komponist som Sinding, med sin store forkjærlighet for Richard Strauss og Richard Wagner passet godt inn i NS sitt propagandaapparat. Og det er oppriktig trist at denne flotte symfonikeren fikk nazi-stempelet.
Musikken er selvsagt av det storslagne. Han første symfoni er nærmest som er forsøk å regne - skrevet i 1890. Her aner man både den kontinentale Sinding og den nasjonalromantiske Sinding.
De tre siste symfoniene blir mer og mer «Wagneriske» eller «Strausseriske» om man vil. De uendelige linjers teknikk, den langsomme oppbyggingen i tematikken og klangene Sinding bruker formidles fint av orkesteret.
Likefullt er det noen småting å sette fingeren på i disse innspillingene. Ett er lydbildet - KORK spiller godt, men spesielt i de to siste symfoniene kunne er sterkt utvidet orkester virkelig fargelagt innspillingene med en enda bredere pensel. Presisjonen er her og der litt rufsete. Likevel er det en fin syklus å ha i cd-hylla.

  • Symfoni nr. 1 i d-Moll, op. 21 (1894)
  • Symfoni nr. 2 i D-Dur, op. 83 (1907)
  • Symfoni nr. 3 i F-Dur, op. 121
  • Symfoni nr. 4 "Vinter og vår", op. 129 (1936)

CHRISTIAN SINDING: Symfonier - komplett
Finlandia records (2000)
Genre: Klassisk

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar