onsdag 18. mai 2016

Spennende søskenpar med store kvaliteter

De er mer enn talentfulle, søsknene Mari og Håkon Samuelsen. At de finner sammen til en platesinnspilling med nyskrevet musikk, samt et moderne stjerneskudd av et verk - og gjør det meget hørbart - er både gledelig og imponerende.

For mange er det nok komponisten James Horner (1953-2015) som vekker en del følelser. Denne mannen har skrevet musikk til en rekke storfilmer, blant annet «Avatar», «Legenden om Zorro» og ikke minst «Titanic». Og før Horner omkom i en flystyrt i juni 2015, rakk han å skrive en fiolin- og cellokonsert, med tittelen «Pas De Deux» til søskenparet Samuelsen - på denne innspillingen ledsaget av Royal Liverpool philharmonic orchestra under ledelse av Vasily Petrenko.
Konserten er ingen revolusjon, men avslører at Horner kunne mer enn å sette toner til filmscener. Musikken er særdeles lyttervennlig og solistene får vist frem et flott samspill i denne konserten.
Platas mest kjente verk, er nok «Fratres» av Arvo Pärt (f. 1935) - dette nesten legendariske verket som han skrev i 1977. Dette er et verk som finnes i en rekke versjoner, men her er det versjonen for fiolin, strykeorkester og slagverk vi hører. Meget bra formidlet av Mari Samuelsen.
Som avslutning på denne innspillingen finner vi musikk av to forholdsvis ukjente komponister -  men det er gledelig at søskenparet har hentet frem italiensk kvalitetsmusikk av det ukjente slaget.
«Violoncelles, Vibrez!» av Giovanni Sollima (f. 1962) er skrevet av en cellist - for to cellister - og det høres. Soliene er skrevet med omhu, og Håkon Samuelsen har her med seg Alisa Weilerstein på denne minikonserten.
Ludovico Einaudi (f. 1955) har også en merittliste av musikk for filmer og var elev av Luciano Berio. Hans «Divenire» for fiolin, cello, strykeorkester og to harper er også av det meget lyttervennlige slaget.
Som skrevet er det Petrenko som leder orkesteret i Horners dobbeltkonsert, men på de resterende stykkene er det Clark Rundell som dirigerer.
Mari Samuelsen (f. 1984) er tidligere elev av Arve Tellefsen, og Håkon Samuelsen (f. 1981) har blant andre fått sin undervisning av Truls Mørk.

MARI OG HÅKON SAMUELSEN: «Pas de Deux»
Musikk av James Horner, Arvo Pärt, Ludovico Einaudi og Giovanni Sollima
Mercury Classics 481 1487 (2015)
Spilletid: 56.31

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar