tirsdag 21. november 2017

Den russiske celloen

Det er et inderlig tonespråk cellisten Audun Sandvik og pianisten Sveinung Bjelland formidler på denne innspillingen. Musikken er så genialt skrevet, at en nesten kan høre livet puste gjennom tonene.

For det er drama i musikken til de to komponistene Sergei Rachmaninov (1873-1943) og Dmitri Shostakovich (1906-1975). Rachmaninovs cellosonate - som han skrev i 1901 - er av det særdeles romantiske slaget. Verket bugner av musikalske og menneskelige følelser - og det er her celloen virkelig kommer til sin rett. Dette instrumentet vurderes av mange å stå det musikalske menneske nærmest. Og det lett å være enig når man lytter til denne platen.
Shostakovich var inne i en opprivende periode i livet da han skrev sin sonate. Han hadde innledet et forhold til en ung student - og ble separert fra sin kone. Og det var under samlivsbruddet denne geniale sonaten så dagens lys. Også her «snakker» celloen til menneskets følelser - og Shostakovich - som den geniale komponisten han var - lykkes så til de grader med å spille på lytterens strenger.
Men slikt krever selvsagt utøvere som matcher de to komponistenes skriverier. Duoen Sandvik / Bjelland er nettopp en slik duo - som klarer å formidle de innerste følelser og musikalske tanker bak denne musikken ut gjennom et par høyttalere.
Joda - her legges det for dagen virtuositet, teknisk briljans og stor musikalsk innsikt.
Et stort pluss er også cd-bokens tekstlige bidrag, signert Nora Taksdal.

Dette er en plate som trygt kan handles inn - den er av det særdeles fine slaget!

AUDUN SANDVIK / SVEINUNG BJELLAND: Cellosonater av Rachmaninov og Shostakovich
Lawo Classics LWC1131 (2017)
Spilletid: 67.11  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar