fredag 24. november 2017

Ulysses, Ithaca, og Homer


 Denne gangen skal vi langt tilbake i tid - til antikkens Hellas og til en av datidens store forfattere - Homer (vel - det strides fortsatt om Homer var en virkelig person eller ikke!). Med andre ord skal vi tilbake til rundt 800 år før vår tidsregning starter. Og musikken? Den er skrevet av Martin Romberg i 2015!


Dette er symfonisk musikk. Det er tonalt, og kan nok minne om noe filmatisk. Men hvorfor ikke? Romberg underbygger det drama som utspiller seg på en fortreffelig måte.

Homers to tusen åtte hundre år gamle skrifter, «Odysséen» og «Iliaden» er trygt og godt plassert i sin egen verden - lenge før den store symfoniske tradisjonen i det hele tatt var påtenkt. Slikt sett er kombinasjonen modernistisk nok. Så ut i fra de tekstlige delene faller Rombergs klangverden inn i en tekst/musikk-fold som definitivt er av det hørbare slaget.

Rombergs bruk av det greske folkemusikkinstrumentet Dulcimer setter oss lyttere automatisk inn i en annen tid.

I dette store oratoriet «Homéride», tar forfatteren Dimitris Dimitriadis lytteren med til det antikke Hellas og det er Delphine Margau som har bearbeidet de originale tekstene som resiteres av Robin  Renucci.

Oratoriet består av tre deler; «Ulysse», «Ithaque» og «Homére».

Det er Orchestre Regional Avignon-Provence som spiller under ledelse av Samuel Jean.

Lån øret til denne innspillingen og titt gjerne innom partituret på NB Noter.

MARTIN ROMBERG/DIMITRIS DIMITRIADIS: «Homéride»
Robin Renucci, resitasjon
Orchestre Regional Avignon-Provence - Samuel Jean (dirigent)
Klarthe records KLA033 (2016)
Spilletid: 66:38

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar