fredag 23. februar 2018

Meget hørverdig

Bela Bartok (1881-1945) er vel verd en lytt. Og når Bergen-filharmonien spiller opp til dansefest blir resultatet meget bra.

Bergen filharmoniske orkester er igjen ute med en ny plate - denne gangen med musikk utelukkende viet den ungarske komponisten Bela Bartok.
Igjen er det den meget fine fiolinisten James Ehnes som er solist - og samarbeidet mellom Ehnes og Berge-filharmonien er virkelig godt.
Plata åpner derimot med «Konsert for orkester» - et av Bartoks mest spilte verk for orkester. Og dette er herlig spill som fremvises. Bartoks rytmiske og klanglige utfordringer tar orkester og dirigent Edward Gardner på strak arm. De følger komponistens maleriske broderinger i tematikken og musikerne er virkelig på «bittet» i denne versjonen.
Også i Bartoks to fiolinrapsodier viser orkesteret seg frem - denne gangen som medspillere ril en fiolinvirtuos av det gode merke. James Ehnes viser frem en teknikk og en inderlighet i sitt spill som virkelig fascinerer.
Plata avsluttes med en av mine Bartok-favoritter - hans «Dansesuite». Og her gnistrer det av orkesterets musikere. De viser at de behersker både det fine ensemblespill og de fyrrige musikalske utladninger.
Og lyden? Superb!

BELA BARTOK: Fiolinrapsodier og orkestermusikk
James Ehnes, fiolin
Bergen filharmoniske orkester - Edward Gardner (dirigent)
Chandos Records CHSA5189 (2017)
Spilletid: 80.44

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar