onsdag 20. februar 2019

Gnistrende og inderlig!

Det er to meget gode og innholdsrike fiolinkonserter av den kinesiske komponisten Tan Dun (f. 1957) som Eldbjørg Hemsing her tolker. To fiolinkonserter som på hver sin måte gir et fascinerende innblikk i denne komponistens musikalske tanker, og som samtidig gir både solist og orkestermusikere et utrolig godt materiale å jobbe med.

Det som tar tak i lytteren på disse to konsertene er det litt ukjente, men nydelige tonespråket - de fascinerende rytmene - de melodiske linjene - med andre ord musikk skapt av følelser, fantasi og minner - altså en slags musikalsk reality-opplevelse.
Eldbjørg Hemsing urframførte Tan Duns «Love Concerto» i 2010 - og fiolinkonserten «Fire Ritual» skrev Dun med den norske fiolinisten i tankene - og den ble urframført i september 2018 sammen med Oslo-filharmonien.
Det er egentlig ganske så herlig å lytte til denne platen. Musikken framføres med innlevelse - både av solist og orkester. Og når komponisten selv står for innstudering og direksjon, er de musiserende krefter vel tatt vare på.
Eldbjørg Hemsing har imponert med sine tidligere innspillinger - og her topper hun - etter min mening - sin karriere så langt. Hun viser et spill med modenhet i både klang, teknikk og inderlighet som er imponerende, og det er lett å forstå at samarbeidet mellom komponist og solist har vært upåklagelig under innspillingen i Oslo Konserthus.
Solist og orkester gir sitt beste på denne innspillingen. Lydkvaliteten på innspillingen er superb. Slikt blir det en særdeles god opplevelse av.
Lytt til disse konsertene - og lytt gjerne til mer av Tan Duns musikk også. Hans kompositoriske utøvelse er berikende og unik!

TAN DUN: «Fire Ritual» - fiolinkonserter
Eldbjørg Hemsing (fiolin)
Oslo Filharmoniske orkester - Tan Dun (dirigent)
BIS-2406 SACD (2019)
Spilletid:62.37 



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar