lørdag 16. mai 2020

Bumerang i svevet

Knut Vaage (f. 1961) er en av være meget allsidige komponister. Denne gangen er det musikk i det mindre format som er fanget av mikrofonene. Musikken er full av spenninger og fantasi og vel verd å dykke ned i.

De tre verkene er skapt i perioden fra 2011 til 2019. Og her får komponist og musikere lytteren til virkelig å bruke fantasien. For titlene er av den særdeles billedlige varianten. Musikken resulterte for undertegnede i spisse øreganger, lav humring, og stor beundring for utøverne på denne platen.
«Bumerang» fra 2011 er en strykekvartett, der Vaage utforsker strykeinstrumentenes klanglige egenskaper, der han også bruker musikernes andre egenskaper, blant annet med pusting. Musikken oppfattes som en slag uendelighetsmaskin, musikk, klanger og elementer som stadig tar en skiftende retning, noe som gjør at dette faktisk oppleves forskjellig fra gjennomlytting til gjennomlytting.
«Den artige tittelen «Rabalder» (2019) er på mange måter - rabalder - fremført på et enslig piano. Musikk som for noen ører nok kan være både påtrengende og til dels brutal - og det er jo akkurat det som er meningen. Selv pianisten høylytte rop underveis føles både riktig - og delvis humoristisk.
I pianotrioen «Svev» fra 2018 - kommer Vaages kompositoriske krumspring i mer ordnede former. Her finner vi en klar progresjon, selv om musikalske tilfeldigheter igjen skaper litt ubalanse i ørenes lytting.
Avslutningen av «Svev» gir oss i sofaen en slags indre ro. Der man kan sitte å fundere over hva man har vært lydmessig vitne til. Og da kan jo refleksjonene komme......

Musikerne på denne innspillingen er imponerende. De samspiller i en særdeles vanskelig verden på en fortreffelig måte, og også i sine små solistiske øyeblikk er spenningen i musikken tatt godt vare på.

Undertegnede har lyttet mest til Vaages større anlagte verk, blant annet hans fine skriverier brassband, janitsjarkorps og orkester. Så dette møtet med hans musikk i det lille format er absolutt interessant.

Musikere er:
Ricardo Odrionzola (fiolin), Mara Haugen (fiolin), Ingrid Rugesæter Eriksen (bratsj), Ragnhild Sannes (cello), Einar Røttingen (piano), John Ehde (cello)

KNUT VAAGE: Chamber Works
Spilletid: 61:36

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar