mandag 30. september 2024

Fint spill av danske klassikere


 Skal du nærme deg den danske komponisten Carl Nielsens verk, er kanskje denne innspillingen et godt sted å begynne. De tre verkene som er på denne platen er klassikere av det særs gode merke. Og det er meget opplagt orkester fra Bergen som legger farge på notene.


 Carl Nielsen (1865-1931) er den ubestridte danske nasjonalekomponist. Hans verk blir spilt over hele verden og mye av musikken er høyt elsket også her i landet.

Bergen Filharmoniske Orkester har tidligere gitt ut fiolinkonserten og den fjerde symfonien på Chandos, og nå følger orkesteret og Edward Gardner opp med orkesterverket «Pan og Syrinx» fra 1918, fløytekonserten som han skrev i 1926 og hans tredje symfoni som ble urframført i 1912.

Dette er meget ørevennlig musikk og gir meget fine eksempler på Nielsens fantastiske musikk. 

Jeg har stor sans for denne tredje symfonien, og jeg har tidligere kost meg innspillingene med Danmarks radio symfoniorkester (Paavo Berglund) og San Fransisco Symfoniorkester (Herbert Blomstedt) - og det er så moro å registrere at Bergen-filharmoniens innspilling er absolutt på høyde med de ovennevnte innspillingene. Det er levende, det er musikantisk og ikke minst så viser orkesteret seg frem som et klasseorkester som beheersker også denne musikken. 

Orkesterverket «Pan og Syrinx» innleder plata og setter standarden for resten av innspillingen. Dette symfoniske diktet beskriver naturen slik Nielsen opplever den - fargerikt og betagende.

Fløytekonserten har en utmerket solist i Adam Walker. Hans spill er varmt og teknikken er superb. Han ikler konserten med en fargerik klang som virkelig gjør den hørverdig. Favorittformidlingen av denne konserten forblir derimot med Emmanuel Pahud, Berlin-filharmoniskerne og Sir Simon Rattle fra 2007, men likevel - Walkers versjon er av det meget fine slaget.

Dette er en innspilling som jeg virkelig anbefaler. Den gir deg som lytter en god time i godstolen med fine musikalske opplevelser.

CARL NIELSEN: «Fløytekonsert», «Pan og Syrinx», «Symfoni nr.3»
Adam Walker, fløyte
Bergen Filharmoniske Orkester - Edward Gardner (dirigent)
Chandos CHSA5312 (2024)
Spilletid: 62'53

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar