fredag 4. oktober 2024

Overraskelser i fleng!


 Jazz, improvisasjon, klassisk, klanger, trøkk, finspill.... Det er bare å sette seg ned og bli overrasket. Marius Neset og Leif Ove Andsnes lar sjangere være sjangere. Her er det musikk-vibber som får fritt spillerom.


 Samarbeid. Det er en selvfølgelighet - også i musikken. Om det er i jazzens verden, improverden eller den klassiske spiller egentlig ingen rolle. For å få ting til å fungere må komponist og musikere samarbeide - og det er det som skjer på denne sajngeroverskridende innspillingen.

Den klassiske, notasjonstro pianist Leif Ove Andsnes og jazzmusikeren og komponisten Marius Neset har et møte, som også inkluderer fløytisten Ingrid Neset (Maris sin søster) og cellisten Louisa Truck. Så her får vi servert musikk tolket av fire strålende musikere. 

Hva er det så som treffer ørene?

Egentlig det meste. Neset kaster klanger, rytmer, finspill og råskap ut av høyttalerne. Det er så man skvetter i godstolen over de overraskende elementene som de fire musikerne omgir seg med, enten det er i kvartettspill eller i duostykkene.

Det meste av musikken er faktisk notert, selv om man tidvis skulle tro at det haglet med improvisasjoner - spesielt fra saxofonist og komponist Marius Nesets side. Og her er det genistreken sniker seg inn. Å skrive musikk for en notasjonstro Andsnes, slik at det føles og høres improaktig ut er jo smått imponerrende. Og slikt må jo smitte over på det lille ensemblets andre musikere. Og når du lytter, så dukker en detaljrik klangverden opp. En verden som man frydes over.

Jeg får noen favoritter på denne platen - «Who We Are» - altså tittelsporet - er i fire satser, der Neset får leke seg med instrumentenes klangfarger og skaper i tillegg noen herlige rytmiske tildragelser. Også platas avslutning «Chaconne» - et tresatsig verk som avsluttes med et rytmisk vanvidd, er uimotståelig spilt.

Leif Ove Andsnes imponerer igjen med å bli med på å utforske andre formidlingsarenaer en alene med Rachmaninov på scenen eller som solist og orkesterleder i Mozarts klaverkonserter. Hans nysgjerrighet på nye musikalske veier er av det sjeldent gode - og det gir nok flere nye dimensjoner til hans musikkoppfattelse. Og han gjør det med absolutt stil og perfeksjon.

Ingrid Neset var tidligere solofløytist i Stavanger Symfoniorkester og Louisa Tuck er solocellist i Oslo Filharmoniske Orkester. Dette er klassemusikere som bidrar til å løfte Marius Nesets prosjekt høyt!

Velkommen inn i en sprell levende verden av musikalsk sjarm!

MARIUS NESET/LEIF OVE ANDSNES: «Who We Are»
Marius Neset, saxofoner - Leif Ove Andsenes, piano - Ingrid Neset, fløyte - Louisa Tuck, cello
SIMAX Classics PSC1401 (2024)
Spilletid: 48'52


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar