søndag 17. juli 2022

Kammerdykk i vår nære musikkhistorie


 Ssens Trio kommer her med en ny plate - denne gangen med fire sentrale norske komponister. Musikkens tilblivelse spenner over nesten 50 år og viser noe av den musikalske rikdommen vi har her på berget.


 Firkløveret som bidrar med musikk på denne innspillingen er alle sentrale komponister i norsk musikkhistorie. Her har vi Finn Mortensen (1922-1983) som også virket som professor ved Norges Musikkhøgskole, Edvard Fliflet Bræin (1924-1976) som også var en anerkjent dirigent, Johan Kvandal (1919-1999) var musikkritiker og kordirigent ved siden av komponeringen, samt Bertil Palmar Johansen (f. 1954) som også har gitt unge studenter ved NTNU i Trondheim kyndig veiledning i musikkfaget.

For en del år siden ga Ssens Trio ut en plate med musikk av Wolfgang Amadeus Mozart, men nå falt altså blikket på norske komponister, med musikk som fortjener en større plass i musikkformidlingen her til lands. Det er første gang jeg hører Finn Mortensens «Trio» op.3 fra 1950. Fritonal musikk som Mortensen elegant serverer med både lekenhet og lyriske øyeblikk. At denne trioen ikke er mer spilt er for meg en gåte.

Johan Kvandals «Stryketrio» op.12 er i likhet med Mortensens verk skrevet i 1950 - og Kvandal benytter også en fritonal teknikk, men her aner vi i større grad at Kvandal også har et godt øre for den norske tradisjonsmusikken.

Edvard Fliflet Bræins seks minutter korte «Trio» op.15 fra 1964 er av det særdeles sprelske slaget, der musikken tar de mest overraskende vendinger. Artig, lyrisk og spennende verk.

Det er Bertil Palmar Johansen som får avslutte denne platen med sin «Ricercare» for stryketrio - et verk skrevet i 1996 og som fremstår som et verk der komponisten i stor grad søker etter klanger, noe Ssens Trio til fulle formidler på strålende vis.

Og trioen - som består av fiolinist Sølve Sigerland, bratsjist Henninge Landaas og cellist Ellen Margrete Flesjø - imponerer igjen med denne innspillingen. Musikken lever i musikernes tolkninger og man får enkelt sagt lyst til å ta frem denne platen med jevne mellomrom. Musikken spenner vidt og når den formidles på slikt vis som Ssens Trio gjør sikrer de disse fore verkene et godt liv i norsk musikkbevissthet. Platen er særdeles godt og ikke minst viktig!

Arvid O. Vollsnes har skrevet godt om komponister og verk i cd-heftet.

SSENS TRIO: Ricercare
Lawo Classics LWC1238 (2022)
Spilletid: 66:34

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar