fredag 22. juli 2022

Glass-perler fra Socanski


 Man kan like eller avstå fra musikken til Philip Glass (f.1937). Undertegnede er definitiv en som kan fasineres av komponistens enkle melodilinjer, noe som har gjort ham til en av minimalismens virkelig store.


Dette er den andre platen til serbiske-norske Kristina Socanski. Og hun har viet hele platen til musikk av Philip Glass.

Noen synes kanskje det blir litt ensformig, men det er her man virkelig kan dykke ned i komponistens tanker om de lange linjer, om det repeterende, og om det enkle. Og Socanski formidler musikken på meget fint vis. Hun overdramatiserer ikke - hun lar musikken få luft der den trenger det og hun er tro mot komponistens skriverier (i alle fall mot de notene av hans pianostykker jeg har i samlingen min).

Jeg har stor sans for mange av de stykke hun har tatt med på platen. «Metamorphosis II» er et stykke musikk som bare flyter av sted - godt egnet til å la din egen fantasi få lov til å utvikle seg.

I « Mad Rush» er det befriende å lytte til Socanskis perfeksjonisme der hun som det naturligste i verden får tre mot fire-rytmene til å fungere på beste vis. «Wichita Wortex Sutra» og «Opening» fra «Glassworks» er to små favorittstykker som hun heldigvis har med på platen. Her er igjen den enkeltheten hun foredrar i musikken sentral. Og det er av det meget elegante slaget hun serverer disse perlene.

Tips: Sett deg ned, slå av lyset og la musikken omfavne tankene dine. Det er vel verd 73 minutters av ditt liv!

På platen:
«Opening» fra «Glassworks»
«5 etyder»
«Metamorphosis II»
«Wichita Wortex Sutra»
«Truman Sleeps»

KRISTINA SOCANSKI: Philip Glass - Piano Solo
OClassica (2022)
Spilletid: 73:05


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar